Specijalna izvedba slavljeničkog Golfa GTI postigla je rekordno vrijeme na Nurburgringu.

VW Golf GTI Clubsport S je na najbolji mogući način obilježio 40. rođendan legendarne izvedbe Golfa. Krug na Nordschleife odradio je za 7:49:21 i postavio rekord u konkurenciji modela s prednjim pogonom. Iza sebe je ostavio Hondu Civic Type R, stražnjepogonaša BMW M4, pa čak i preko 700 KS snažan Dodge Challenger SRT Hellcat.

Model koji danas ima premijeru na 35. po redu Wörthersee Meet okupljanju obožavatelja Golfa GTI, ali i Volkswagena općenito bit će proizveden u svega 400 primjeraka.

U cilju spomenute redukcije mase ugrađen je manji akumulator, a i pojedini dijelovi sada su od aluminija. U konačnici automobil teži 1.360 kg, odnosno oko 30 kg manje od Clubsport izvedbe. Tu novosti ne staju, pa je tako 2.0 TSI dorađen izmjenama na elektronici, a ugrađena je i nova pumpa goriva i ispušni sustav. Odabran je ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, te je tako ušteđeno dodatnih 20-ak kilograma u odnosu na DSG izvedbu.

Epilog je maksimum od 310 KS i 380 Nm, odnosno ubrzanje do 100 km/h skraćeno na 5,8 sekundi. Maksimalna brzina je 265 km/h. Automobil ima i tzv. Green Hell mod podešavanja ovjesa i upravljača namijenjen isključivo obaranju rekorda na Nurburgringu.

Zasada nije poznato hoće li koji primjerak završiti i na hrvatskom tržištu. Četvrtina naklade ostat će na domaćem njemačkom tržištu, čak 150 ide put Velike Britanije, a preostalih 150 primjeraka otpada na ostatak svijeta. Cijena je zasad nepoznata.