SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić napokon je komentirao današnje divljanje osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja zbog kojeg je Jandroković zajedno sa izaslanstvom odlučio prekinuti službenu posjetu Srbiji.

Šešelj je, podsjetimo, u skupštini Srbije skinuo hrvatsku zastavu te je, nakon neuspješnog pokušaja da je podere, počeo gaziti. Nakon toga je verbalno napao hrvatsku delegaciju koja je upravo u tim trenucima bila u skupštinu i izvriđao ih uz psovanje "majke ustaške".

Nije se ispričao

Vučić je gostovao u dnevniku Radio televizije Srbije, gdje mu je pri kraju ragovora postavljeno pitanje o današnjem incidentu.

"Sve što se danas dogodilo u Skupštini je veoma štetno za Srbiju, kao predjsednik republike osuđujem svaku vrstu nasilja i pretnji i gaženje bilo koje zastave suverene zemlje. Ovo je vrlo loša poruka koju kao narod šaljemo. Postavlja se pitanje zašto smo sebi dozvolili, na to nemam odgovor, rekao je Vučić koji je, kao i sprska premijerka Ana Brnabić, tim riječima osudio Šešeljevo iživljavanje, ali se za njega nije nijednom rječju ispričao.

"Hrvati nijedan incident nisu osudili, tamo su me vrijeđali"

No ostatak Vučićevog odgovora bio je još dalje od isprike. Naime, počeo je povlačiti paralele sa svojim posjetom Hrvatskoj otprije dva mjeseca i optuživati Hrvatsku jer "su ga u Zagrebu vrijeđali, ali nije prekinuo posjet".

"Naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata koji nijedan incident u Zagrebu nisu osudili. Tamo su me vrijeđali i to mi nije bio razlog da prekinem posetu. Nisu naši državni organi ništa uradili. Ovo je štetno za nas jer će se Srbi u Hrvatskoj osećati loše. Zagreb najavljuje da će podići spomenik Alojziju Stepincu, i to će proći nezapaženo zbog inicdenta.  Šešelj je to radio i Mogerini, pa ona nije napustila Srbiju. Dobio sam večeras obaveštenje o mitingu u Hrtkovcima i kontramitingu, a država neće dozvoliti nasilje, rekao je Vučić.

Zaboravio da mu se u Zagrebu nije smjelo postaviti ni pitanje o četničkom govoru u Glini, a nijednoj zastavi Srbije nije se ništa dogodilo

Srpski je predsjednik, međutim, zaboravio da tijekom njegovog posjeta, iako se na Trgu bana Jelačića održavao prosvjed, nitko nije skidao, gazio ili palio zastavu Srbije. U saboru, vladi i uredu predsjednice nije se dogodilo baš ništa na što bi se Vučić mogao požaliti. Štoviše, srpskom se predsjedniku na konferenciji za medije nije moglo postaviti pitanje o njegovom četničkom govoru u Glini.

Podsjetimo još jednom, današnje se Šešeljevo orgijanje nad zastavom Hrvatske i vrijeđanje i psovanje hrvatskog izaslanstva dogodilo u zgradi skupštine Srbije, pred osiguranjem čijih šest pripadnika navodno nije moglo spriječiti Šešeljevo divljanje. Vučić se o tome cijelo poslijepodne nije oglasio, a nitko iz sprskog vrha nije se ispričao za događaj. Srpska veleposlanica u Zagrebu odbila je primiti prosvjednu notu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.