Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tijekom govora na sjednici Glavnog odbora njegove Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački stol, ali da je trenutno ta politika "doživjela poraz".

"Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu i Metohiji je doživjela poraz, ta politika nije pobijedila, zato što Srbi više vole plakati nad nečim što je davno izgubljeno (nego da dobiju nešto za uzvrat)... Sve što smo mogli dobiti smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji, koje su osudile svaki moj pokušaj provođenja kosovske politike", naveo je Vučić.

Dodao je da je prvu rundu dobila "Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobjedjuje".

"Plašim se da nećemo imati novu šansu, ali ćemo se nastaviti boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, u istoj skupini koja se borila protiv njegove politike za Kosovo u istoj grupi i "nevladine organizacije, i Sonja Biserko, i najtvrđi nacionalisti".

Rekao je da mnogi akteri sa Zapada ne žele da se Srbija miješa u pitanje Kosova i da je to proizvod neodgovorne i katastrofalne politike koja je prethodila.

"Sami smo sebe izbacili iz UN-a, 2012. godine i sami smo donijeli presudu protiv sebe, 2011. godine smo postavili granicu na Brnjaku izmedju Srba i Srba", rekao je Vučić.

Obavijestio je prisutne članove svoje stranke da "ima velku bojazan" od "svega što se nadvilo nad Srbijom", misleći na trenutnu situaciju u regiji, zbog suprotstavljenih interesa velikih sila i da nitko ne može predvidjeti  "što će se dogoditi u sljedećih 15-20 dana".

"Srbija je svojom odgovornošću osiguravala mir i stabilnost u regiji. Vodili smo računa da ne ugrozimo Srbe koji žive u regiji, da njih ne dovedemo u tešku poziciju ni na koji način. Ne zaboravite da mnogi Srbiju smatraju remetilačkim faktoru, misleći da Srbija može postati nečiji prijatelj kad je slaba i kada sebe unižava", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je Srbija po nezaposlenosti, stopi rasta i razina javnog duga jedna od najboljih u regiji.

"Nisam siguran da to svi žele. 'Oni' nas optužuju za sve nedaće, oni smatraju i Republiku Srpsku remetilačkim faktorom. Valjda trebamo prešutjeti Jasenovaci i Jastrebarsko... Ja sam se spreman ispričati kada smo pogrešili, ali neću stavljati žig na čelo Srbije i moj posao je da štitim intererese zemlje", kazao je Vučić.