Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na svojoj inauguraciji 23. lipnja očekuje prisustvo velikog dijela Europe i svijeta koje će pokazati respekt i poštovanje, ne prema njemu osobno, već prema Srbiji, odnosno njezinoj strateškoj poziciji neovisne i suverene zemlje.

Upitan hoće li će svi sudionici Procesa "Brdo - Brijuni" dobiti poziv na njegovu inauguraciju 23. lipnja, Vučić je rekao da se ne razumije u "te tehničke stvari", ali da razgovara sa svim čelnicima, javlja Tanjug.

"Doslovno veliki dio Europe i svijeta doći će u Beograd i nije to čast meni kao predsjedniku Srbije, to je čast našoj zemlji. Ako vi možete me podsjetite kada smo tako nešto imali posljednjih 30 godina, ja bih volio da to učinite. Onda ćete shvatiti da nismo bili ni blizu i to govori da neki ljudi poštuju stratešku poziciju neovisne i suverene zemlje kakva je Srbija ", rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država očekuje visoke uzvanike, ukoliko je to moguće, "pošto to oni ne rade", ali i da prvi put očekuje visoku vladinu izaslanstvo iz Kine, "što se apsolutno nikada nije dogodilo".

Vučić je rekao da očekuje dolazak predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, Crne Gore Filipa Vujanovića, Slovenije Boruta Pahora, Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, sve iz Bosne i Hercegovine.

On je dodao da vjeruje da će doći i premijer Bugarske Bojko Borisov, dužnosnici Rumunjske, premijer ili predsjednik Mađarske, izaslanstva iz Austrije na najvišoj razini, predsjednika Grčke