Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je incident koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti provele na Kosovu i Metohiji".

Vučić je nakon održane sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kazao da je "ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja."

On je u obraćanju javnosti istaknuo da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obaviještene na vrijeme o posjeti Marka Đurića kao i Nikole Selakovića.

''Meni je kao predsjedniku potrebno da 72 sata unaprijed obavijestim da dolazim na Kosovo i Metohiju, a za Marka kao glavnog pregavarača je potrebno 24 sata'', kazao je predsjednik Srbije, prenosi N1.

Istaknuo je da dužnosnici Srbije od Kosova ne traže "dozvolu za ulazak, već ih obavještavaju o dolasku na KiM".

''Đurić je u skladu sa sporazumima koje smo potpisali s Prištinom tri puta prije vremena uputio obavještenje o svom dolasku na Kosovo i Metohiju, a odgovor nije stigao'', kazao je Vučić i dodao da je odgovor stigao tek poslije trećeg puta odnosno pred ponoć.

Prema njegovim riječima, pred ponoć, 25. ožujka je stigao odgovor Prištine da "zato što nije na vrijeme podnijeto, oni nisu u stanju da pozitivno odgovore na zahtjev".

''Ovo nije zahtjev nego obavještenje, nema šta ti da odgovaraš pozitivno ili negativno, plus lažu da nije na vrijeme'', rekao je Vučić.

Utvrdio je da Albanci nemaju namjeru da formiraju Zajednicu srpskih općina te da će se na ZSO "čekati godinama".

''Njima to ne pada na pamet, a ni onima koji ih podržavaju i danas šute'', izjavio je Vučić.