Ako cvjetovi na vašoj orhideji izgube boju i otpadnu listovi, vrijeme je da orhideju izvadite iz posude i krenete s presađivanjem. Razlog tome je truli korijen koji je izgubio vitalnost, a to se najčešće događa zbog pretjeranog zalijevanja. Ako se oko korijena stvorila spužva koja je potpuno žilava, to znači da treba pripaziti na količinu vode koju koristite prilikom zalijevanja.

U tom slučaju, prvo što trebate učiniti je izrezati truli korijen. Nakon toga lišće orhideje obavezno operite i dezinficirajte. Za ovo će vam trebati češnjak. Dobrobit češnjaka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lijepe za korijen orhideje, što ubrzava njezino propadanje. Zgnječite češanj češnjaka i pomiješajte s malo vode pa samo tu tekućinu (bez češnjaka) prelijte s drugom litrom vode i potopite orhideju s listovima 10 minuta. Nakon toga pustite da se i korijen i listovi dobro osuše. Preporučuje se otkinuti grane cvijeta jer je korijen već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da je prozirna, dodajte malo vode i umetnite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Zatim uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekt staklenika. Najbolje bi bilo dva stakla pričvrstiti trakom ili selotejpom i postaviti blizu prozora kako bi biljka imala dovoljno svjetla, prenosi Krstarica.

Nakon 2 do 3 tjedna primijetit ćete prve korijene, a za 3 mjeseca trebali biste imati zdrav i jak korijen spreman za sadnju, prenosi Zafodna.rs. Ako ste već isprobali ovakve trikove i nije upalilo, razlog je vjerojatno krivo vlaženje novog korijena.

A u ovom videu možete pogledati cijeli proces oporavka korijena i presađivanja.