Prvi znakovi nakupljanja viška otrovnih tvari u organizmu su umor, dekoncentracija, podočnjaci, alergije, bolovi u zglobovima, začepljeni nos, mutne i crvene oči, koža bez sjaja, mrlje po koži, slaba probava, loš zadah...

Ako ste zamijetili nešto od nabrojenoga, što je vrlo moguće nakon blagdanskih dana tulumarenja i pretjerivanja u jelu i piću, vrijeme je za temeljito čišćenje organizma. Neće to biti čudesan lijek za sve bolesti, ali je svakako dobra metoda za novi polet i blagotvorne promjene – povratak dobrog raspoloženja, vitalnosti i duševnog mira.

Toksini su neiskorištene otrovne tvari koje su posljedica staničnih procesa. Uglavnom se izlučuju kroz probavne kanale, ali ponekad djelomično zaostaju i u tkivima, na što utječe konzumirana hrana, njezina kvaliteta i okoliš u kojem živimo. Neredovita probava je također uzrok zbog kojeg se već odbačeni toksini kroz stijenke crijevne sluznice ponovno vraćaju u krvnu i limfnu cirkulaciju.

Čišćenje organizma nemoguće je postići postom i strogim dijetama u kojima se obično ustraje dva tjedna i ima za posljedicu iscrpljenost. Za temeljito čišćenje potrebno je vrijeme, jer to je proces koji se ne odvija preko noći, niti u nekoliko dana.

Bitno je da započnete mijenjati svakodnevni ritam i životni stil kako biste opet vratili izgubljenu ravnotežu i dobar prirodni bioritam.

Prirodni čistači

Posegnite za prirodnim čistačima među kojima je na prvom mjestu limun. Uvečer razrežite tri limuna, prelijete ih s 300–400 ml vrele vode i popijte ujutro natašte.

Stari narodni saveznik za čišćenje organizma je i domaći jabučni ocat. Popijte čašu mlake vode kojoj ste dodali žličicu do dvije jabučnog octa i žličicu meda. Ako jabučnom octu dodate i prstohvat kajenskog papra, dobit ćete napitak koji čisti krv i pomaže krvnim žilama, proširenim venama i blagotvnorno djeluje na čireve. Jabučni ocat pomiješan s vodom i maslinovim uljem odlično čisti jetru, a sok od sirove cikle krv.

Češnjak je poznato oružje protiv bakterija, gljivica i crijevnih parazita. Najbolje ga je jesti sirovog jer se kuhanjem gubi dio aktivnih tvari. Preporučljiv je također nakon posta jer pomaže ublažiti aktivne infekcije i potiče probavu. Voće kao najlakše probavljiva hrana najpoznatiji je katalizator, unutarnji čistač i prirodni lijek.

Naranče sadrže veliku količinu vitamina C, stoga zimi što češće konzumirajte svježe iscijeđeni sok od naranče.

Ananas sadrži bromelin koji čisti gušteraču. Jabuka neutralizira otrove u ustima i izvrsno čisti zube i desni, dok su lubenice najbolji čistači bubrega. Osim redovitog konzumiranja voća i redovito pijenje voćnih sokova pomaže izbacivanju otrova.

Kako bi učinak prirodnog čišćenja bio potpun trebalo bi pročistiti i um, pa stručnjaci savjetuju da se pokušate osloboditi negativnih misli i osjećaja jer će to imati i te kako pozitivan utjecaj na zdravlje. I ne zaboravite na kvalitetan odmor i dobar san jer su oni sastavni dio plana o temeljitom čišćenju.

slobodna dalmacija / bljesak.info