Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da Amerika nema ništa s Izbornim zakonom u BiH i krajnje je vrijeme da se njen veleposlanik prestane miješati u unutarnja pitanja i izborni proces u BiH.

"O izmjenama Izbornog zakona konačnu odluku mogu donijeti samo institucije BiH i demokratski izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a ne glasnogovornik SDA Michael Murphy i njegovi službenici u američkom Veleposlanstvu. Njihova lažna briga je klasična manipulacija i otvaranje prostora američkom potrčku Christianu Schmidtu da se uključi i nametne zakon. Toliko je postalo očigledno da žele da sruše svaki dogovor i preko Schmidta kontroliraju sve procese u BiH, ali to im neće proći", naglasio je Dodik.

Dobro poznati motivi

Na pitanje Srne da prokomentira reagiranje Veleposlanstva SAD na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, Dodik je odgovorio da su motivi Veleposlanstva SAD i Murphyja nama dobro poznati, i nismo čuli ništa novo, jer njihov pristup godinama ostaje isti, ali treba da znaju da neće uspjeti da sprovedu u djelo ono što su naumili.

"Možda su uspjeli sve da kupe da rade za njih, ali nas u Republici Srpskoj ne mogu i neće uspjeti da nametnu strukture koje njima odgovaraju, jer to nikada neće dopustiti narod Srpske, kao što neće moći da nametnu zakone preko Šmita, jer taj lik za Republiku Srpsku ne postoji. Ne mogu garantirati što će uraditi u Federaciji, ali nadamo se da će biti razumni i pokazati svoju opredijeljenost za dijalog i suradnju kao jedini način uspješnog funkcioniranja u BiH", naglasio je Dodik.

On je istaknuo da smo navikli na Murphyjevu krajnje bezobrazno, bahato, osiono i drsko miješanje u unutarnje stvari BiH, ali postavljajući se sad i kao tumač zakona prevršio je svaku mjeru.

"Niti on, a pogotovo muslimanski službenici u Veleposlanstvu SAD u FBiH nisu pozvani da tumače bilo što, a pogotovo da preuzimaju ulogu pravnih eksperata. Izgleda da se previše uživio u ulogu portparola SDA, pa je sada dao sebi za pravo da drži predavanje ministru pravde u Savjet ministara Davoru Bunozi o tome kako bi, iz ugla američkog državljanina, trebalo da izgleda Izborni zakon u BiH.

Ovo nije Divlji zapad

S obzirom na to da je željan da se nešto pita, preporučujem mu kao američkom državljaninu da se malo pozabavi Amerikom u kojoj ima više neriješenih problema, zemlja je u ogromnim dugovima, beskućnici su na svakom koraku, ogroman je sloj siromašnog stanovništva i da ne nabrajam dalje. Ne razumijem da se pored svih problema u SAD, veleposlanik uporno bavi BiH, pokušava svim silama da sruši svaki mogući dogovor i dijalog, te da se u sve miješa tako da mogu reći da bi mu veoma dobro pristajao nadimak - vegeta", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je uvjeren da ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza i domaći pravni eksperti mnogo bolje znaju kakav zakon treba BiH nego jedan američki diplomata ili veleposlanstvo koji se najmanje bave svojim poslovima, a sve više urušavaju demokratske procese u BiH.

"Zakone u BiH, pa tako i Izborni donosit će predstavnici institucija BiH, a sigurne ne američki i njemački državljani", poručio je predsjednik Republike Srpske, dodavši da Murphy i njegovi mentori i suradnici treba da znaju da ovo nije Divlji zapad, niti su stanovnici BiH plemena nad kojima se Murphyjeva zemlja iživljavala i trenirala strogoću.