Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić uputio je danas poruku sućuti i solidarnosti s Bošnjacima Srebrenice uoči obilježavanja 28. obljetnice genocida što su ga tamo počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"U povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici izražavam najiskreniju sućut svim ožalošćenima zbog gubitka članova njihovih obitelji i prijatelja. Svaka žrtva je bila nekomu otac ili majka, brat ili sestra, sin ili kćer, supruga ili muž, zaručnik ili zaručnica, prijatelj ili poznanik. Zato je njihova bol duboka", stoji u poruci nadbiskupa Vukšića.

Dodao je kako su za sve one koji suosjećaju s obiteljima ubijenih sve žrtve iste.

Sutra će biti pokopani ostaci još 30 žrtava

Opisao je žrtve braćom i sestrama kojima je oduzet život te stoga zaslužuju sućut kao i članovi obitelji onih čiji će posmrtni ostaci biti pokopani ove godine, nakon što su ranije bili ekshumirani iz masovnih grobnica, a proces njihove identifikacije nije mogao biti završen do sada.

Sutra će na memorijalnom groblju u Potočarima biti pokopani ostaci 30 žrtava genocida od kojih je najmlađi dječak koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo 15 godina.

"Grobovi žrtava veliki su propovjednici mira! I pozivaju da se svaki život poštuje i čuva. To je, vjerujemo, njihova najvažnija poruka i pouka svima živima", stoji u izjavi nadbiskupa vrhbosanskog.