Englezi su kroz nogometnu povijest imali velikih vratara, ali onih koji su bili nužno zlo i na golu su stajali samo zbog pravila igre da netko mora čuvati mrežu u rukavicama.

Pred Svjetsko prvenstvo u Rusiji engleska je javnost također ''vijećala'' što napraviti po pitanju vratara, a onda je izbornik Gareth Southgate kazao - branit će Jordan Pickford. Uostalom, Southgate je već u studenome prošle godine nominirao Pickforda na prvu vratarsku poziciju, kako bi imao dovoljno vremena do ljeta 2018. godine učiniti ga istinskim čuvarem mreže za ambicije koje je izbornik imao na umu - otići što dalje na Mundijalu.

Naravno, pošto je engleska nacionalna vrsta u Rusiju ispraćena sa solidnom dozom nepovjerenja tamošnje javnosti, vratar Pickford kao broj jedan savršeno se uklapao u tim "neprovjerenih, nikad dokazanih i nedovoljno kvalitetnih" igrača. Ali, dođoše Englezi u poluzavršnicu Mundijala, pri čemu je Pickford jedan od zaslužnih za taj rezultat!

Jordan Pickford je prošle godine za 28,5 milijuna eura iz Sunderlanda u Everton, u kojemu je standardni vratar. Još prije dvije godine Pickford je branio u drugoj, a prije tri godine u trećoj ligi.

Pickford djeluje kao skroman mladić i čini se kako je te osobine izgradio upravo u drugoj i trećoj ligi.

"Apsolvirao sam puno utakmica u engleskoj drugoj ligi, koja je često zahtjevnija od Premier lige. Polufinale svjetskog prvenstva je kao jedna utakmica u drugoj ligi, samo na većoj pozornici. Čovjek odrasta na svojim zadacima", kaže Pickford.

Drugim riječima, kako biste jednoga dana radili velike stvari, morate se učiti na onim jednostavnijim.

"Kad se obučavate za električara, prije negoli dobijete kompleksne zadaće, iskustvo ćete sakupljati na običnim radnjama", slikovito objašnjava vratar Engleske.

Mnogo nogometaši koji su se okušali u engleskoj Drugoj ligi (Championship) jako će dobro razumjeti Pickfordove riječi kako nema zahtjevnijeg nogometnog natjecanja od toga. Njegovo čeličenje u nižim engleskim ligama podsjeća u neku ruku na Modrićevo u Premier ligi BiH.

Junak nacije ovaj samouvjereni momak postao je nakon što je obranio Baccin jedanaesterac protiv Kolumbije u osmini finala, omogućivši Dieru da zabije za pobjedu i plasman u četvrtfinale.
Momak iz Washingtona

Jordan Pickford rođen je 7. ožujka 1994. godine u Washingtonu, engleskom gradu koji se nalazi nedaleko Sunderlanda, u kojem je i započeo nogometnu karijeru. Otac mu je bio zaposlen kao čuvar lovišta, a majka je radila u katoličkoj školi St. Robert of Newminster, koju je i Jordan upisao, ali uskoro i napustio.

Njegov učitelj tjelesne i zdravstvene kulture, Alan Fisher prisjetio se tih dana i rekao kako Pickford nije bio vratar igrajući nogomet u školi:

"Od ranih dana bilo je jasno kako je Jordan talentiran, a bilo je jednako impresivno gledati ga kako trči, igra tenis te igra nogomet. I danas koristim njegov slučaj kao primjer drugim učenicima kako se težak rad isplati."

"Isto tako, radio sam u školi kada je u dobi s 14 godina upoznao Megan Davison", rekao je Fisher, a zanimljivo je kako je Megan i danas njegova djevojka.

Za Sunderland je zaigrao s osam godina, a na debi za prvu momčad čekao je čak 14 godina. Dvije godine kasnije, prešao je iz Sunderlanda u Everton, a u Liverpoolu živi s Megan.