Proizvođač audio-kazeta National Audio Company (NAC) iz grada Springfielda u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da im je ovo najbolja godina od osnivanja 1969.

"Naš poslovni model možete okarakterizirati kao tvrdoglavost i glupost. Bili smo previše tvrdoglavi da odustanemo od proizvodnje audio-kazeta i evo što se dogodilo", rekao je za Bloomberg predsjednik NAC-a Steve Stepp. NAC najveći od svega nekoliko preostalih proizvođača audio kazeta u SAD-u. Kompanija je profitabilna i lani su proizveli više od 10 milijuna kazeta, a ove godine prodaja im je porasla 20 posto, prenosi Telegram.hr.

U NAC-u kažu da je razlog ponovnog rasta potražnje za kazetama veliki retro pokret u glazbenoj industriji. "Vlada nostalgija za vremenima i osjećajem rukovanja s audio kazetama" rekao je Steve Stepp "A i mnogi glazbenici žele njihov topli analogni zvuk".

NAC radi za velike diskografske kuće kao što su Sony Music Entertainment and Universal Music Grupa a u zadnje dvije godine naglo im raste broj manjih ugovora s indie bendova. Oko 70 posto proizvodnje su im kazete s glazbom a ostalo prazne. Glazbenici traže NAC kazete jer ih još proizvode na starim strojevima iz 70tih godina.