Američka Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju priopćila je da je odobrila prodaju četiri višenamjenska borbena broda tvrtke Lockheed Martin, ugovor vrijedan 6,9 milijardi dolara, samo 10 tjedana nakon što je Atena potpisala memorandum o razumijevanju s Parizom o sličnom ugovoru za francuske ratne brodove.

U memorandumu Francuske i Grčke, međutim, piše da dvije strane imaju rok do kraja ove godine da postignu konačni sporazum, navodi agencija Hina.

MMSC brod - Zahuktava se trgovački rat naoružanjem između Amerike i Francuske

Američka agencija je također odobrila Lockheedov program vrijedan 2,5 milijardi dolara za nadogradnju grčke fregate klase klase MEKO, uključujući dodavanje i nadogradnju sustava naoružanja i elektronike.

Priopćenje sugerira da bi se Francuska mogla suočiti s novom prijetnjom prodaji svoga oružja nakon što su Sjedinjene Države ‘otele’ golem ugovor o prodaji podmornica Australiji u šokantnoj objavi 15. rujna koja je unazadila odnose Washingtona i Pariza.

Kad je Canberra odustala od višegodišnjeg sporazuma vrijednog milijarde eura o kupnji konvencionalnih francuskih podmornica i umjesto njih odlučila se za američka plovila na nuklearni pogon, Francuska je opozvala svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i označila taj potez kao “nož u leđa” saveznika.

Dva tjedna nakon toga grčki premijer Kiriakos Micotakis potpisao je memorandum o razumijevanju s predsjednikom Emmanuelom Macronom da se od Francuske kupi tri, a možda i četiri fregate, piše Hina.

Francuske brodove trebala bi graditi tvrtka Naval Group, a isporuka je previđena počevši od 2024. godine.

Višenamjenski borbeni brodovi (Multi-Mission Surface Combatant – MMSC) tvrtke Lockheed Martin su namjenjeni za djelovanje kako u priobalnom području tako i na otvorenom moru, opremljeni najmodernijim borbenim i komunikacijskim sustavima te protupodmorničkim helikopterom.