Jedan on najpoznatijih sireva na svijetu svakako je parmezan, sir čija je domovina Italija, točnije regija na sjeveru te zemlje poznata po odličnoj gastronomiji i restoranima. Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Reggio Emilia, Modena i Bologna prema strogo kontroliranim uvjetima.

Riječ je o tvrdom i aromatičnom, kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka. Sir je odličan izvor minerala kalcija, a hrana bogata kalcijem doprinosi bržem sagorijevanju masti. Nutricionisti parmezan preporučaju maloj djeci i starijima zbog njegovih izvanrednih prehrambenih vrijednosti, osim toga lako se probavlja, a obiluje i kalcijem i fosforom.

Osim nutritivnih vrijednosti, parmezan je sir bogatog okusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporuča se servirati količinu od jedne četvrtine šalice uz obrok, piše Insider.  Pravi parmezan odlikuje njegova osobita tekstura: zrnato sirno tijesto, lomi se i puca u listiće prema sredini sira. Iako je spravljen od kravljeg mlijeka, ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo male količine, gotovo zanemarive pa se preporuča i osobama s intolerancijom na laktozu.  

Potrebno je čak 16 litara mlijeka kilogram parmezana,a potrebno je dugo vremena da sazrije. Konzumiranjem parmezana potiče se razvoj probiotske bakterije Bacillus bifidus, koja sudjeluje u održavanju zdravlja probavnog sustava. Masti u parmezanu su u obliku koji lagano osigurava energiju u kratkom periodu, zbog čega se brže dobije osjećaj sitosti.

U 100 grama naribanog parmezana konzumirat ćete 431 kaloriju, ali i 4% ugljikohidrata, 38,5% proteina i 28,5% masti. Od minerala u parmezanu se nalaze kalcij ,željezo, magnezij, fosfor, cink , bakar, mangan i selen. Od vitamina parmezan u značajnijim količinama sadrži riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se probavlja i zbog kalcija kojim obiluje, smatra se odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporuča se i trudnicama.