Iračka vojska nastavlja ofenzivu i sve je bliže Tikritu, ali njezino napredovanje usporavaju snajperisti i zasjede džihadističkih boraca. Zauzimanje toga grada - bilo bi odskočna daska na putu prema oslobađanju Mosula - drugoga grada po veličini u Iraku i glavnog uporišta džihadista u toj zemlji.

S pomoću topništva i zračnih napada iračka vojska polako napreduje prema Tikritu, rodnome mjestu Sadama Husseina. Najveće borbe vode se za obližnji gradić al-Dour, navodno najjače uporište islamskih militanata.

Šire područje Tikrita nije pod našim nadzorom. U ovom trenutku još nismo ušli u grad i za to će nam trebati neko vrijeme, izjavio je general iračke vojske Abdul-Wahab al-Saadi.

Ono što zabrinjava u slučaju pada Tikrita moguće su masovne likvidacije civila i paljenje imovine. Bagdad poziva sve da se suzdrže od odmazde. Sjedinjene Države, koje ne sudjeluju u ofenzivi, mnogo više zabrinjavaju glasine o pomaganju iranskih vojnih zapovjednika šijitskoj miliciji.

Mi djelujemo u Iraku uz odobrenje Bagdada, no nisu zatražili od nas da sudjelujemo u akciji na Tikrit. Trebamo pobijediti Islamsku državu, ali ne tako da potaknemo na sektaštvo, kazao je Ashton Carter, američki državni tajnik za obranu.

Malo je naznaka da bi fanatične snage Islamske države mogle položiti oružje u zamjenu za amnestiju koju nudi predsjednik al-Abadi. Iračani se upozoravaju da budu na oprezu zbog velike vjerojatnosti samoubilačkih napada.

HRT