U izvješću Europske liderske mreže se navodi da bi obrambene vojne vježbe koje provode Rusija i NATO mogle odvesti dvije strane u rat, prenosi Anadolu Agency (AA).

U najnovijoj studiji o aktualnoj situaciji u svijetu koju je objavila ova organizacija navodi se da se NATO i Rusija igraju sa mogućnošću rata te da vjerojatno u planovima imaju i rat.

"Rusija se sprema za konflikt sa NATO-om, a NATO se priprema za moguću konfrontaciju sa Rusijom", navodi se u opsežnoj analizi koju je uradio tim stručnjaka.

U studiji se podsjeća na dvije vojne vežbe, prvu koju je Rusija obavila u ožujku, u kojoj je sudjelovalo 80.000 vojnika, i onu koju je tri mjeseca kasnije NATO obavio na svojim istočnim granicama, sa 15.000 vojnika iz 22 države.

"Svaka strana je vježbala u regijiama koji su izloženi napadima one druge strane. NATO je svoju pažnju usredotočio na zemlje Baltika, dok su u centru pažnje Moskve Arktik, daleki sjever, Kaljingrad, Krim, kao i granica sa zemljama NATO-a, Estonijom i Latvijom", navodi se u izvješću.