Glavni američki istraživač koji radi na cjepivu protiv koronavirusa kazao je da se cjepivo ne može očekivati prije idućeg proljeća.

"Sada u nekoliko mjeseci pokušavamo napraviti nešto što inače radimo godinama. Ne očekujte cjepivo prije sljedećeg proljeća", kazao je dr. Mark Mulligan, inače direktor Centra za cjepiva na Sveučilištu New York (NYU), za CNN.

Mulligan inače na cjepivu radi s američkim Pfizerom i njemačkim BioNTechom. NYU i Sveučilište Maryland su bili prvi centri koji su kandidate za novo cjepivo počeli testirati na volonterima, a Pfizer i BioNTech pokrenuli su slična testiranja nedavno u Njemačkoj.

Prva faza testiranja će otkriti je li novo cjepivo sigurno. Ta faza inače traje tri do četiri mjeseca.

"To je najvažnije prvo pitanje i želimo znati podnosi li se dobro te proizvodi li odgovor antitijela koji bi štitili pojedinca. Kako bi saznali koliko štiti pojedinca isto nam treba tri do četiri mjeseca. Smatram da do početka sljedeće godine nećemo imati jasan odgovor na ta pitanja", napomenuo je Mulligan.

SAD je i dalje najveće žarište pandemije na svijetu. Do sada je u cijeloj zemlji umrlo gotovo 75 tisuća ljudi, a više od milijun i 250 tisuća ih se zarazilo. Više od 213 tisuća osoba se oporavilo.