Nekoliko tisuća turista i dalje je zarobljeno u poznatom švicarskom skijalištu Zermatt nakon velike snježne oluje koja je potpuno odsjekla malo mjesto u Alpama. Do jučer iz Zermatta je bilo moguće izaći samo zračnim putem, ali danas bi se situacija mogla poboljšati nakon što će se kontroliranim eksplozijama izazvati lavine koje bi trebale osloboditi prugu i omogućiti da se turisti evakuiraju vlakom.

Do trenutka dok se željeznička linija u potpunosti ne uspostavi, jedini spas za 13.000 turista su helikopteri koji punom parom prebacuju ljude do obližnjeg sela Taesch. Let traje točno tri minute, a vlasti tvrde da je na takav način moguće evakuirati 100-tinjak turista u sat vremena.
 

Za to je područje proglašen peti, najviši, stupanj opasnosti od lavina.

Iz Zermatta se javio i hrvatski turist Marko Knežević koji je za agenciju AP snimio kratki video u kojem je objasnio situaciju:

- Jedina cesta koja vodi u i izvan sela zatvorena je bez ikakvog upozorenja. Nove informacije o riziku od lavine i daljnjoj situaciji dobit ćemo srijedu ujutro, danas više ništa ne možemo saznati - rekao je Knežević.

Izrazito dramatična situacija je i u talijanskom Sestriereu gdje je u posljednjih 48 sati napadalo čak dva metra snijega! U utorak se lavina sručila na jednu zgradu, ali srećom, nitko od 29 gostiju nije ozlijeđen. U gradu Suso jedna starija gospođa umrla u vozilu Hitne pomoći nakon što je srušeno drvo vozačima zapriječilo put.

Talijanski mediji pišu da je oko 5.000 ljudi zarobljeno u talijanskim skijalištima.