Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sačekat će dogovor na višim razinama vlasti i formiranje državne i federalne Vlade. Ovo je stav stranaka koje su na nedavno održanim izborima dobile najviše povjerenje građana u HNŽ-u – HDZ-a BiH i SDA. Ove dvije stranke dobile su, prema preliminarnim rezultatima, 18 mandata u županijskoj Skupštini. HDZ BiH, prema do sada prebrojanim glasovima, ima 11, a SDA 7 mandata. Za formiranje nove Vlade potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno 20 od ukupno 30 zastupnika, što znači da HDZ-u BiH i SDA u ovom trenutku nedostaju dvije ruke.

Sporo prebrojavanje

HDZ BiH i SDA neće imati mnogo izbora prilikom pregovora o formiranju vlasti jer je još samo pet stranaka prešlo izborni prag u HNŽ-u i to HDZ 1990., SBB i SDP koji će imati po tri zastupnika u Skupštini, te  Demokratska fronta Željko Komšić, koja će imati dva, i BPS Sefera Halilovića koji je osvojio jedno zastupničko mjesto.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru Slađan Bevanda, koji je bio nositelj liste HDZ-a za HNŽ na izborima, te koji ima realne šanse postati novi županijski premijer, kazao nam je kako se prvo treba sačekati da se prebroje svi glasovi i sagleda koliko je tko mandata dobio. Bevanda sa žaljenjem konstatira kako ni tjedan dana nakon izbora javnost i stranke u BiH nemaju rezultate izbora, što u mnogome otežava postizborne procese.

- Ne znamo mandate i koliko je tko dobio tako da se bez toga ne može ni razgovarati. Naš stav je takav da se parlamentarna većina mora formirati od istih stranaka na svim razinama vlasti, od državne, preko entiteta, do županija, kazao je Bevanda.

Čeka se središnjica

Nije želio govoriti o potencijalnim partnerima i tome s kim bi HDZ BiH želio surađivati u iduće četiri godine, kazavši tek da je za dobre odluke potrebno samo da svi sudionici rade posao odgovorno i kvalitetno bez velikog politikantstva.
Trenutačna županijska vlast koju čine HDZ BiH, SDA i SDP funkcionira normalno i nema nikakvih problema bez obzira na održane izbore, a za par dana će biti i nova sjednica Vlade.
Iz SDA koji će pored HDZ-a BiH najvjerojatnije činiti buduću vlast nije bilo službenog stava, no podsjećaju kako se na formiranje vlasti u HNŽ-u skoro uvijek čekalo formiranje viših razina vlasti. Po njihovom mišljenju, u pregovore o vlasti krenut će se kada središnjica stranke dadne zeleno svjetlo.

Dnevni list