Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatrala je i usvojili Prijedlog Programa rada Vlade HNŽ-a za 2019. godinu koji će biti upućen u daljnji skupštinski postupak.

U Programu rada, među ostalim, istaknuto je kako će Vlada, s ciljem podizanja razine sigurnosti građana u HNŽ-u, poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi osigurala institucionalni razvitak i poboljšanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodatni novac

Također, bit će nastavljeni i projekti usmjereni na poboljšanje kvalitete života građana kroz djelotvoran sustav zdravstva, učinkovitu socijalnu i braniteljsko-invalidsku skrb, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a.

Za provedbu zacrtanih planova bit će potrebno osigurati dodatna financijska sredstva, stoga će Vlada HNŽ-a dalje inzistirati na donošenju novog, pravednijeg zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Prioritetni cilj je, također, i podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, unaprjeđenje poljoprivrede i turizma. U tom programskom dijelu, Vlada će biti fokusirana na donošenje zakonodavnog okvira kojim se pojednostavljuje i ubrzava postupak registriranja poslovnih subjekata, pribavljanja građevinskih i drugih dokumenata te uklanjaju različne administrativne barijere. Ujedno, bit će osigurane novčane potpore privatnim poduzećima i poljoprivrednicima, te potpore za jačanje turističkih kapaciteta poglavito Međunarodne zračne luke Mostar.

Utopljavanje i rokovi

Među značajnijim projektima Vlade istaknut je "Projekt energetske učinkovitosti" koji će biti nastavljen i ove godine, a u sklopu kojega je do sada obnovljeno, odnosno "utopljeno" više od 20 javnih objekata, poglavito škola, u HNŽ-u.

Na današnjoj sjednici usvojeno je i Izvješće o radu Vlade u 2018. godini koje će biti upućeno u daljnji skupštinski postupak.

U Izvješću se, među ostalim, navodi kako je Vlada, provodeći politiku jačanja fiskalne stabilnosti i održivosti javnih financija, sve svoje zakonske i financijske obveze izvršavala u propisanim rokovima.

Uspješno su okončani pregovori i potpisani kolektivni ugovori s reprezentativnim sindikatima iz područja zdravstva, obrazovanja, uprave i sudbene vlasti, te policije čime je omogućeno značajno povećanje plaća, navodi se u priopćenju.

Oružje, Ero…

Uz redovito financiranje osnovnog i srednjeg obrazovanja, rješavanje pitanja tehnološkog viška, mreže škola i prijevoza učenika, Vlada sufinancira i rad Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta "Džemal Bijedić". Također, uz brojne projekte u visokom obrazovanju, osigurane su stipendije i subvencije smještaja u studentske domove za više od 1.650 studenata.

I u 2018. godini, Vlada je za preko 150 mladih visokoobrazovanih osoba omogućila osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva te time poboljšala njihovu konkurentnost i mogućnost integriranja na tržištu rada.

Iz područja unutarnjih poslova i sigurnosti istaknuto je kako je, uz jačanje kadrovskih resursa, odnosno prijam novih policijskih službenika, nastavljeno opremanje policije. Nabavljena su nova vozila, odore i naoružanje.

Potpisivanjem Ugovora o primopredaji Hotela "Ero" u vlasništvo Vlade HNŽ-a okončane su aktivnosti oko kupnje tog objekta u koji će, nakon rekonstruiranja, biti smještena županijska tijela uprave čime će biti ostvarene uštede za najam uredskih prostorija, ali i građanima omogućeno da na jednom mjestu završe najveći dio administrativnih poslova, navode iz županijske vlade.

Tužbe i kredit za bolnice

Rješavanje problema izvršnih sudskih rješenja po tužbama proračunskih korisnika bilo je među ključnim mjerama koje je Vlada provodila s ciljem fiskalnog konsolidiranja i smanjenja proračunskog duga. U 2018. godini na ime izvršnih sudskih presuda isplaćeno je više od 6 milijuna maraka, a ukupno je za tu nakanu od 2016. godine izdvojeno preko 15 milijuna maraka.

Uz osiguranje dodatnih sredstava zdravstvenim ustanovama, Vlada je preuzela otplatu starog kreditnog zaduženja za opremanje bolnica u iznosu 3 milijuna maraka te su ta sredstva preusmjerena zdravstvenim ustanovama. Najznačajniji dio od ostvarenih 11 milijuna maraka suficita u Financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a usmjereno je na poboljšanje materijalnog statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova i njihovih uposlenika.

Uz usvajanje izmjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom, čime je udvostručena visina novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu, te visina jednokratne potpore za opremu novorođenog djeteta koja sada iznosi 400 maraka.

Vlada HNŽ-a je, prva u BiH, usvojila i Županijski program ranog otkrivanja raka dojke koji će biti provođen od 2019. do 2022. godine.

Plan za ceste

Značajni napori poduzeti su u području podizanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma što je strateški cilj Vlade identificiran Integriranom strategijom razvitka HNŽ-a za razdoblje 2017.-2020. Za provedbu Integrirane strategije protekle godine osigurana su sredstva za novčane poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu kroz jačanje turističkih kapaciteta i turističke infrastrukture Zračne luke Mostar.

Vlada je razmotrila i više točaka iz resora Ministarstva prometa i veza, te uz ostalo, usvojila Plan i Program Ministarstva, odnosno Uprave za ceste za 2019 godinu.

Među značajnijim projektima koji će biti financirani u 2019. godini istaknuto je saniranje dionica Sovićka vrata - potok Zec, Kostajnica - Buturović Polje, Potoci - Rujište i Podbor- Aćimići, te mostova u Ostrošcu i Žitomislićima. Također, donesena je Odluka o utvrđivanju metodologije za implementiranje projekata za rehabilitiranje ceste Velja međa - Trnčina i saniranje ceste Kostajnica - raskrižje za Gorane, stoji u priopćenju za javnost Vlade HNŽ-a.

Bljesak.info