U Ministarstvu za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u utorak su potpisani ugovori o namjenskom korištenju sredstava za stambeno zbrinjavanje branitelja i članova njihove obitelji na području HNŽ-a.

Riječ je o jednokratnoj bespovratnoj dodjeli sredstava za rješavanje stambenih potreba branitelja i članova njihove obitelji koju dodjeljuje Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a, a radi se o iznosima od 2000 do 7000 maraka.

Po riječima županijskog ministra za pitanja branitelja Olivera Solde, ukupan iznos koji će Ministarstvo ove godine potrošiti za stambeno zbrinjavanje branitelja je 400.000 maraka.

Ustvrdio je kako su ta sredstva nedostatna da se zadovolje sve potrebe, ali su proračunska sredstva toliko dozvoljavala.

- Na javni natječaj za utvrđivanje prava na jednokratnu bespovratnu dodjelu sredstava, koji je raspisan 30. lipnja ove godine, javilo se 213 aplikanata. Od toga broja odabrano je 70 korisnika koji će dobiti pomoć, od čega 12 obitelji poginulih, 26 ratnih vojnih invalida te 32 razvojačena branitelja - kazao je ministar Soldo.

U povjerenstvu koje je odlučivalo o podnesenim aplikacijama sudjelovalo je 11 članova, i to troje pravnika te osam članova udruga (iz komponente HVO i Armije BiH), dok su stručnu procjenu na terenu odrađivali građevinski inženjeri.

Ministar Soldo dodao je kako je sedam žalbi aplikanata usvojeno i one će se dalje rješavati kroz rebalans proračuna HNŽ-a, a pozitivno su riješeni zahtjevi još deset obitelji putem posebnih odluka Vlade HNŽ-a. Rječ je o korisnicima čije aplikacije nisu bile potpuno, ali su im sredstava žurno potrebna za stambeno zbrinjavanje.

Kroz odluku županijske Vlade Ministarstvo će u stambenom zbrinjavanju podržati još 11 branitelja, najavio je ministar Soldo.

Dodao je kako će se novim zakonom za pitanja branitelja, koji je već u proceduri, otvoriti mogućnost sadašnjim aplikantima i svima drugima koji u nisu u potpunosti sanirali štetu na svojim domovima, a aplicirali su na ranije natječaje Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ, da mogu ponovno aplicirati za razliku sredstava potrebnih za dovršetak radova.

Dnevnik.ba