Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uvjeti za pregovore o okončanju rata s Rusijom, rekao je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, naglasivši da Savez nije promijenio svoje stajalište.

"Ukrajinci i samo Ukrajinci su ti koji mogu donijeti odluku o tome kada će postojati uvjeti za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje", rekao je Stoltenberg.

Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu.

Šef Stoltenbergova ureda rekao da će se Ukrajina možda morati odreći teritorija pa se ispričavao

Stoltenberg je to izjavio nakon što je predstojnik njegova ureda Stian Jenssen prekjučer rekao da će se Ukrajina naposljetku možda morati odreći teritorija u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata. Jenssen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave.

"Njegova (Jenssenova) poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila - mi podržavamo Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

NATO prošli mjesec: Ukrajina će biti pozvana u članstvo kad se ispune uvjeti

NATO je na summitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se "članice dogovore i ispune uvjeti" te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put, neovisno o Rusiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, premda je ishod summita dobar, bilo idealno da je Kijev odmah dobio poziv.

Zapadni saveznici Kijeva uvježbavaju tisuće ukrajinskih vojnika i Ukrajina jako ovisi o njihovu oružju u borbi protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju u veljači 2022. godine.