Svjetska antidoping agencija /WADA/ priopćila je danas da je zaprepaštena "raširenim varanjem sportaša" na velikim atletskim natjecanjima, nakon što su britanski i njemački mediji objavili rezultate i analize testova krvi više tisuća sportaša.

Britanski "Sunday Times" i njemačka televizija ARD/VDR objavili su danas izvještaj Agencije u kome se navode rezultati analiza 12.000 uzoraka krvi uzetih od više od 5.000 atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

Među sportašima od kojih su uzeti uzorci su olimpijski i dobitnici medalja sa svjetskih prvenstava.

Mediji su došli u posjed ovih podataka, koji pripadaju Međunarodnoj asocijaciji atletskih federacija /IAAF/, zahvaljujući jednoj neimenovanoj osobi "uzbunjivaču". Britanski i njemački novinari dali su te podatke znanstvenicima Robinu Parisotu i Michaelu Ashedenu da pregledaju i analiziraju.

Prema njihovoj ocjeni, više od 800 natjecatelja, ili svaki sedmi testirani, imao je u krvi nešto što su spomenuti stručnjaci ocijenili kao "veoma nalik dopingu ili, u krajnjem slučaju, abnormalno".

S obzirom da se radi o još neotkrivenim slučajevima, dobitnicima medalja one neće biti oduzete, ali će se testiranja nastaviti.