Tri rekorda svjetskih prvenstava, nikad kvalitetnija finala u bacanju kugle za atletičare te na 1.500 i 5.000 metara za atletičarke, obilježili su predzadnji dan Svjetskog atletskog prvenstva u Dohi.

Još jednu lijepu priču na ovom prvenstvu je ispričala nizozemska trkačica Sifan Hassan. Ona je zlatu  10.000 metara s osobnim rekordom, dodala i naslov svjetske prvakinje na 1.500 metara, također s najboljim osobnim vremenom, ujedno i rekordom svjetskih prvenstava (3:51.95).

''Napravila sam nešto nevjerojatno. Posebno kada sam prešla ciljnu liniju i pogledala u semafor. Bila sam jako sretna. Nakon utrke na 10.000 metara sam se osjećala dobro pa sam odlučila trčati i na 1500. Izgleda lako, ali nije. Za ovo je trebalo jako puno rada i treninga'', izjavila je Hassan.

Svjetska prvakinja iz Londona Kenijka Faith Kipyegon osvojila je srebro (3:54.22), a Etiopljanka Gudaf Tsegay bila je treća (3:54.38).

Posebna priča je bilo natjecanje u bacanju kugle kod atletičara. Finale koje će se teško ponoviti, finale u kojem ste medalju mogli osvojiti samo ako ste bacali preko 22 metra.

Tomas Walsh je dugo bio vodeći, sve do posljednje serije kada Joe Kovacs ima hitac bolji za jedan centimetar i uzima zlato sa rekordom svjetskih prvenstava. Walsh je na kraju bio treći jer ga je preskočio aktualni olimpijski pobjednik Ryan Crouser sa istih 22.90. Welshu je ostala bronca jer je imao samo jedan ispravan hitac.

''Ovo je finale za povijest, ja sam ponosan, nevjerojatno sretan, osvojio sam zlato'', pričao je oduševljeni Kovacs.

Zanimljivo, na stadionu Khaifa bačena su tri najbolja rezultata u posljednjih 29 godina, a Brazilac Darlan Romani je sa 22,53 metra, što je također bio rezultat bolji od dosadašnjeg rekorda svjetskih prvenstava, ostao bez medalje na nezahvalnom četvrtom mjestu.

Najbržu utrku na svjetskim prvenstvima istrčale su finalistice na 5.000 metara. Čak 11 od 15 sudionica finala ostvarilo je osobne rekorde, a Kenijka Hellen Obiri je obranila naslov iz Londona uz novi rekord svjetskih prvenstava (14:26.72 minuta). Do srebrnog odličja dotrčala je njezina sunarodnjakinaj Margaret Chelimo Kipkemboi (14:27.49), dok je broncu osvojila 22-godišnja Njemica Konstanze Klosterhalfen (14:28.43).

U obračunima štafeta na 4x100 metara, kod atletičarki Jamajka je po peti put najbolja na svijetu. Shelly-Ann Fraser-Pryce je u drugoj izmjeni osigurala presudnu prednost. Štafeta Jamajke je imala vrijeme 41.44, Britanke su s 41.85, Amerikanke su bile treće (42.10).

Kod atletičara su američki sprinteri opravdali ulogu favorita. Christian Coleman, Justin Gatlin, Michael Rodgers i Noah Lyles istrčali su najbolje vrijeme sezone (37.10 sekundi) i osvojili zlato ispred štafete Velike Britanije (37.36) koja je postavila novi europski rekord. Kao i u Londonu broncu je osvojila štafeta Japana s novim azijskim rekordom (37.43)