Procjenjuje se da se oko 3.000 selefija nalazi u srcu Balkana, neposredno uz pogranično područje BiH i Hrvatske, ne računajući one koji se već nalaze u ''svetom'' ratu u Siriji i Iraku.

Ovaj podatak posebno zabrinjava talijanske vlasti upravo zbog zemljopisne blizine. Prošle nedjelje talijanske specijalne jedinice pokrenule su protuterorističku operaciju pod nazivom "Balkanska veza", čiji je cilj razbijanje islamističke skupine koja se nalazi na sjeveru Italije, prenosi "Breitbart News Network".

"Italija budno prati dešavanja u BiH", kaže Ruggero Corrias, talijanski veleposlanik u BiH.

"Kada govorimo o prijetnji stranih džihadista, BiH nije izuzetak", kaže Corrias i dodaje:

"Zemljopisna blizina, krhka vladavina prava te duboka ekonomska kriza su elementi zbog kojih moramo biti na oprezu u BiH", rekao je Corrias.

"Breitbart" navodi i primjer sela Ošve, koje se nalazi u brdima središnje Bosne. Hamdo Fojnica, čiji je sin Emrah poginuo u Iraku (počinio samoubilački napad), o svemu ovome kaže: "Nisam sretan što sam izgubio sina, ali je njegova smrt volja Alaha. Grozno je izgubiti dijete, ali ako Alah odluči da i njegova dva brata trebaju otići u Siriju, ne mogu reći ne."

U Gornjoj Maoči, još jednom selefijskom utočištu u BiH, u veljači se vijorila zastava ''Islamske države'', koja je ubrzo nestala, prenose Nezavisne.

U ovom selu nalaze se sljedbenici Nusreta Imamovića, jednog od onih koji su označeni kao "globalni terorist" i koji se nalazi na listi SAD. Gornja Maoča je ujedno i mjesto odakle je Mevlid Jašarević krenuo u pohod na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu. On je u međuvremenu osuđen na 18 godina zatvora, pišu Nezavisne.

"Ti ljudi najavljuju kako će osvojiti Rim i vrlo je moguće da hoće", kaže Esad Hećimović, novinar i stručnjak za islamski ekstremizam, koji dodaje:

"Ne shvaćate da je stvarna opasnost bliža od Libije. Prijetnja se ne odnosi samo na BiH, već i na Italiju i cijelu Europu", kaže on.

Područje Velike Kladuše u zapadnoj BiH je još jedno utočište ekstremista. Tu je propovijedao islamist Bilal Bosnić, koji se od prošlog rujna nalazi u zatvoru zbog poticanja i regrutiranja na džihad.

Nedaleko od Bosnićeve kuće nalazi se zabačeno mjesto Bosanska Bojna, gdje je Bosnić kupio zemljište kako bi izgradio selefijski centar za molitvu. Prema navodima tužiteljstva u Sarajevu, u protekle dvije godine Bosnić je primio više od 200.000 dolara od misterioznog donatora iz Katara.