Kriza u Ukrajini i posljedice pandemije negativno će se odraziti na auto-industriju u Bosni i Hercegovini, te će dovesti do težeg i manjeg uvoza polovnih i novih vozila i rasta cijena, smatraju sugovornici Nezavisnih.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, istaknuo je da postoje neki brendovi automobila koji svoju montažu vrše u Ukrajini, tako da će to imati negativne posljedice na auto-industriju u BiH.

"U kojem obimu će to uticati mi još ne znamo, ali postoje naznake da će sigurno biti, i to prije svega zbog sporije isporuke automobila. Druga stvar je psihološke prirode, jer se rat vodi u okruženju od 500 kilometara od BiH, tako da sve to ulijeva manjak potrebe i želje da se kupuju automobili u ovom trenutku", naveo je Muratović.

Dodao je da očekuje da će u idućem vremenu ovo negativno uticati kako na auto-industriju u Bosni i Hercegovini, tako i na sve ostale auto-industrije u svijetu.

"Općenito se sve sporije događa, kao što su transport robe i usluga, cijene su u porastu, a inflacija je na svakom koraku vidljiva. Trenutno nemamo poteškoća, ali imamo najave bi trebalo doći do smanjenja proizvodnje nekih modela, tako da će biti i slabija isporuka", naglasio je Muratović.

Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS, istaknuo je kako je kriza u auto-industriji iz prošle godine nastavljena i u ovoj.

"Narudžbe za repromaterijal su se pogoršale otkako je počeo rusko-ukrajinski sukob, te će to vjerovatno uticati i na proizvodnju automobila u zemljama koje su najveći proizvođači i to će uzrokovati i poskupljenja, prije svega polovnih automobila, jer se oni najviše uvoze u BiH i RS", naglasio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, postoje informacije da ima dovoljno polovnih automobila na lageru u Njemačkoj, odakle se najviše uvoze, ali da su cijene drastično veće.

"Također, tvrtke u Njemačkoj koje su najveći proizvođači automobila su smanjile svoju proizvodnju zbog poznatog nedostatka elektronskih sklopova, a velike tvornice provodnika za vozila se nalaze u Ukrajini, i ovo će doprinijeti da se proizvodnja automobila smanji, te će biti produženi rokovi isporuka i povećane cijene", pojasnio je Ćorić.

Inače, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tijekom prošle godine uvezena su 54.822 automobila ukupne vrijednosti 895.806.943 milijuna KM, računajući i plaćene pristojbe.