Prolazeći glavnom magistralom pored Eminova Sela, vide se vinogradi koji se iz godine u godinu povećavaju. Riječ je o vinogradima KNEBU obitelji Dilber iz Eminova Sela koja je na oduševljenje mnogih prvi puta otvorila vrata svoje vinarije za javnost.

Prije osam godina posađen je prvi vinograd Knebu, na području koje nije poznato po vinogradarstvu. Trenutno se vinogradi prostiru na površini od 15 ha, na nadmorskoj visini od 900 do 965 metara, što ih svrstava među najviše na svijetu.

Zašto naziv Knebu? Stremljenje prema gore, upiranje i uzdizanje prostora, rast loze te sazrijevanje čovjeka simbolički predstavljaju put prema nečem višem – put k nebu.
 


Dramatični vremenski ekstremi na visokim nadmorskim visinama izazivaju iznenadne i snažne reakcije u vinovoj lozi, oslobađajući energiju koja pršti nabojem. Visoka nadmorska visina doprinosi intenzivnom okusu i aromi grožđa zbog značajnih razlika između dnevnih i noćnih temperatura.

Radi postizanja i očuvanja vrhunske kvalitete vina, prinos grožđa smanjuje se na 1,0 kg po trsu. Berba se obavlja ručno krajem listopada, pažljivo birajući najbolje grozdove, a grožđe se prerađuje isti dan. Knebu vina dugo odležavaju u bačvama volumena 500 i 225 litara od francuskog i slavonskog hrasta. Rezultat su vina izrazite mineralnosti i pikantnosti, visokih kiselina i alkohola koji im daju svježinu i produžuju njihov potencijal odležavanja. Knebu vina nastaju uz puno ljubavi i rada ljudskih ruku uz stručni nadzor enologa Josipa Martinovića.

Poznati hrvatski sommelier Darko Lugarić nedavno je imao priliku kušati sva vina vinarije Knebu te je za njih imao samo riječi hvale. Posebne pohvale imao je za Traminac za kojeg je kazao kako spada u ”ponajbolje primjere te sorte” te za Chardonnay koji je prema njegovom mišljenju ”perjanica vinarije Knebu”.
 


Vinarija Knebu privremeno se nalazi na tomislavgradskoj obilaznici, Ivana Mamića Ićole bb. Vina se mogu kušati i kupiti uz najavu kod gospodina Ivana Kelave na broj +387 63 290 770.

U tijeku je izgradnja moderne vinarije u samom vinogradu koja će biti točka na „i“ ovog ambicioznog projekta koji Tomislavgrad stavlja na vinsku mapu u regiji i svijetu. Uz prodaju u Tomislavgradu, vina će biti moguće kupiti i u Knebu Wine Store-u u Zagrebu sredinom srpnja.

Trenutno je na tržištu šest vinskih etiketa – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminac, Pinot Noir, Rosé i Bijeli Cuvée. Iz vinarije Knebu kažu kako će kroz nekoliko godina biti spremni Merlot i Cabernet Franc te pjenušac i vinjak.

Cijene Knebu vina kreću se od 42 do 58 KM po butelji.

Za više informacija o samim vinima i vinariji, posjetite web stranicu:

WEB: https://www.knebuwinery.com