Izraelci tvrde da su spriječili veliki teroristički napad kojeg su palestinski militanti jutros planirali izvesti u malenom izraelskom selu u blizini granice s Gazom, svega nekoliko sati uoči dogovorenog humanitarnog primirja.

Skupina od 13 militanata pretrpjela je izravni zračni napad svega par sekundi nakon što su se uspjeli spustiti u improvizirani tunel kojim su trebali prijeći na izraelski teritorij u selo Sufa.

Stanovnicima je rečeno da ostanu u kućama još nekoliko sati nakon udara na teroriste, video kojeg je objavljen na Live Leaku, jer nisu bili sigurni imali li preživjelih terorista koji su uspjeli izbjeći bombu i pobjeći niz tunel.

Akcija se dogodila svega nekoliko sati uoči petosatnog primirja na kojeg su pristali i Izraelci i Hamas, a tijekom kojeg u stradalo područje posredovanjem Ujedinjenih naroda treba biti isporučena humanitarna pomoć.

Vojno krilo Hamasa na svojim je internetskim stranicama preuzelo odgovornost za napad, kazavši da su njihove specijalne postrojbe zašle čak i dublje u neprijateljsko područje od sela Sufa, te da su ih Izraelci bombardirali tek nakon izvršene misije. Ali nisu pojasnili što je bio cilj navodno uspješno obavljenog zadatka. Štoviše, Hamas tvrdi da su se svi specijalci sigurno vratili u Gazu.

Naravno, Izraelci dematiraju takve navode, kazavši da su skupinu pratili duže vremena, te da su lansirali napad prije nego li su militantni uspjeli ući u tunel i na taj način spriječili infiltraciju.

Priznali su da su se možda neki od militanata uspjeli domoći sigurnosti tunela, ali isto tako da je skupina trenutak uoči napada shvatila da je razotkrivena, te da su jednostavno htjeli pobjeći u zaklon.

Glasnogovornik izraelske vojske, pukovnik Peter Lerner, kazao je da su presretanjem militanata spriječili teroristički napad koji bi imao razorne posljedice.
 Izraelska vojska: Palestinci unatoč primirju ispalili tri granate

GAZA/JERUZALEM - Izraelska vojska u četvrtak je izvijestila da su unatoč kratkom petosatnom humanitarnom primirju iz Pojasa Gaze na jug Izraela ispaljene tri granate, a služba za izvanredna stanja u Gazi objavila je da je neposredno prije početka primirja u Rafahu od posljedica izraelskog granatiranja smrtno stradalo troje Palestinaca.

"I dok se izraelska vojska suzdržava od vatre, iz smjera Gaze na Eshkol su pale tri granate", izvijestila je izraelska vojska.

Zasad nema informacija o žrtvama napada što ga izraelska vojska pripisuje Hamasu, a jedan od njegovih dužnosnika optužio je izraelsku vojsku da "laže". "Sve palestinske skupine poštuju primirje", rekao je za AFP dužnosnik Hamasa, optuživši Izrael da "tu informaciju želi upotrijebiti kao motiv za ubojstva naših boraca".

Izraelska vojska prije je upozorila da će, ukoliko palestinski islamistički pokret "Hamas ili neka druga teroristička organizacija iskoriste humanitarno primirje", na napad oštro odgovoriti. Zasad nije bilo izraelske pucnjave.

U granatiranju Rafaha ozlijeđene su četiri osobe, rekao je glasnogovornik službe za izvanredna stanja u Gazi Ašraf al Kodra. ( Hina)