Ruski putnički avion Airbus raspao se u zraku no još je prerano reći što je uzrokovalo nesreću u kojoj je poginulo svih 224 putnika i članova posade, javljaju ruski izvori. Ostaci aviona pronađeni su u krugu od 20 kvadratnih kilometara, a do sada su pronađena 163 tijela, javlja BBC.

Ostaci 144 žrtve na putu su iz Kaira u St. Petersburg, javlja rusko ministarstvo za izvanredne situacije. Rusi će koristiti dronove u potrazi za ostalim tijelima.

Egipatski stručnjaci u nedjelju su počeli pregledavati sadržaj dviju crnih kutija pronađenih na mjestu pada ruskog putničkog zrakoplova na sjeveru Sinajskog poluotoka i kažu kako bi analiza podataka mogla trajati danima. Egipatski predsjednik Abdel Fatah

"To je komplicirano pitanje i zahtijeva naprednu tehnologiju i opsežnu istragu koja bi mogla trajati mjesecima", rekao je u televizijskom govoru u nedjelju.

Egipatski premijer Šarif Ismail kazao je da džihadisti koji su okupirali područje iznad Sinaja nemaju oružje kojim bi mogli srušiti putnički avion koji je letio na visini od 9.450 metara. Ipak, zračni prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Emirates, Air Arabia i Flydubai objavili su da neće letjeti nad Sinajem dan nakon što su dva velika europska zračna prijevoznika  Lufthansa i Air France-KLM najavila da neće više nadlijetati Sinaj, prenosi Danas.hr

Zrakoplov Airbus A321 tvrtke Kogalimavija na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi. Nitko nije preživio nesreću.

Kopilot se prije leta požalio kćeri na stanje aviona, neke kompanije ipak do daljnjega neće letjeti preko Sinaja

Ruski će istražitelji razmotriti sve moguće scenarije koji su mogli dovesti do pada zrakoplova, kazao je glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva u priopćenju. Prema Vladimiru Markinu istražitelji su uzeli tehničku dokumentaciju zrakoplova i ispitali su osobe koje su servisirale zrakoplove te tvrtke kao i posade na nedavnim letovima na tom zrakoplovu.

Tvrtka je u nedjelju priopćila da su svi njezini zrakoplovi redovito servisirani prije polijetanja i da nema razloga sumnjati u profesionalnost pilota ili posade srušenog zrakoplova.

Rusija je objavila kako je prizemljila sve Airbuse A321 Kogalimavije sve dok se ne otkrije uzrok pada zrakoplova.