Avion američkih zračnih snaga, bombarder B-52 Stratofortress, tijekom vikenda je bacio rekordne 24 precizno navođene bombe na sjedišta talibana u Afganistanu.
 
Ovo je najveći broj vođenih bombi ikad bačenih iz bombardera B-52, navodi se u izvještaju za medije američkog Centralnog zapovjedništva. Pogođeno sjedište nalazi se u afganistanskoj pokrajini Badakstan, u blizini granice s Kinom i Tadžikistanom.
 
Zračni napad izveden je s ciljem "uništenja pobunjeničkih izvora prihoda, objekata za obuku i mrežu podrške". Izvori prihoda koji se navode uključujuću drogu, prvenstveno heroin, čija je proizvodnja znatno porasla u Afganistanu. “Uništenje ovih centara za obuku sprečava teroriste da planiraju daljnje akcije blizu granice s Kinom i Tadžikistanom”, rekao je general major James Hecker, zapovjednik NATO-ova zračnog zapovjedništva za Afganistan.

“Neće biti sigurnog utočišta za bilo koju terorističku grupu"
 
Osim toga, pogođena su i ukradena vozila Afganistanske nacionalne vojske koja su se “konvertirala” u vozila za bombaške napade, dodaje se u izvješću. Ministarstvo je objavilo i snimku napada koja prikazuje bombardiranje planinskog skrovišta iz dva različita kuta.
 
“Talibani se nemaju gdje skriti”, izjavio je general John Nicholson: “Neće biti sigurnog utočišta za bilo koju terorističku grupu koja je naumila nanositi štetu i razaranje ovoj zemlji.”
 
Američke snage u međuvremenu su počele djelomično premještanje iz baze u Iraku u Afganistan, nakon poraza Islamske države u Iraku. Civilni kooperanti kažu kako američki vojnici svakodnevno odlaze na avione za Afganistan, ali ukupan broj vojnika koji će biti prebačeni nije poznat, javlja Fox News. Godine 2016. u Iraku je bilo oko 5000 američkih vojnika koji su sudjelovali u podršci lokalnim snagama u borbi protiv ISIS-a.