Vlada Venezuele proglasila je 60-dnevno izvanredno stanje, kako je u petak i najavio predsjednik te zemlje Nicolas Maduro.

Ovo omogućava vladi da konsoliduje moć, uz ostalo, kako bi spriječila navodni državni udar koji planiraju strane zemlje, uključujući SAD, uz sudjelovanje bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribe, kojeg je Maduro optužio da je pokušao da ga skine s vlasti.

Prema opoziciji, koja je ovu mjeru nazvala nezakonitom, njome bi mogli biti zabranjeni javni protesti, okupljanja, a mogla bi biti dozvoljena uhićenja i racije bez prethodno uzetog sudskog naloga.

Mjera u uvođenju izvanrednog stanja mora biti proslijeđena parlamentu na konačno odobravanje, gdje je opozicija u manjini. Vrhovni sud pravde, koji je pod kontrolom vlade, treba dati mišljenje o ustavnosti ove mjere.

Opizicija zasad pokušava progurati donošenje odluke o referendumu koji bi bio održan krajem godine i koji bi mogao značiti kraj Madurove vladavine i organiziranje novih izbora.

Madurova administracija suočava se sa ozbiljnim ekonomskim i političkim krizama. Nedavna kriza sa opskrbljivanjem električnom energijom uzrokovala je proteste širom Venezuele.

U subotu vlada je odbacila prijedlog opozicije o referendumu.

"Maduro neće biti smijenjen referendumom ili na bilo koji drugi način",rekao je potpredsjednik Venezuele Aristobulo Isturiz.

Bijela kuća u ponedjeljak je izrazila zabrinutost zbog "užasnih" uslova u Venezueli i posljednjim izvještajima koji dolaze iz te južnoameričke države.