Turisti koji žele ući u Veneciju morat će od 1. srpnja iduće godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava.

Mjera koja će se primjenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njezina primjena bila odgođena zbog tehničkih poteškoća.

Cijene će rasti u vrhuncu sezone

Cijena pristojbe će porasti na šest do osam eura tijekom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se uvijek razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju prošvercati, suočit će se s globama od 100 do 450 eura, javlja Hina.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njezin najveći izvor prihoda. Smatra ga se glavnim krivcem za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika.

Hoće li primjer slijediti i drugi gradovi?

Prema podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82 tisuće, nego što ima stanovnika. A njihov je broj sa 100.000 sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pao na 53 tisuće danas.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da bi venecijska shema naplate mogla biti model za ostale europske gradove koji muku muče s masovnim turizmom.

"Uvjeren sam da su ovakve mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma", kazao je, javila je Hina.