Gotovo dvije tisuće osoba iz BiH koristilo je mrežnu aplikaciju Sky i kriptirane telefone za dogovore o počinjenju kaznenih djela, no svi oni sada će biti identificirani nakon probijanja njene zaštite i već su uslijedila uhićenja, potvrdio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci potvrdio kako su uhićenja 19 pripadnika organizirane kriminalne skupine s područja istočne Bosne, koja su provedena u utorak, upravo rezultat otkrivanja tragova u aplikaciji Sky. Sve uhićene tereti se za ilegalnu trgovinu narkoticima te oružjem i vojnom opremom.

"U posljednje vrijeme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Neka uhićenja smo proveli na temelju aplikacija koje su kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. Sky aplikacija se koristi više od 10 godina a prema našim podacima u BiH ju je koristilo oko dvije tisuće osoba", kazao je Dragan Lukač, prenosi Hina.

Pojasnio je kako je razbijanje organiziranih kriminalnih skupina u BiH počelo uz suradnju s Eurpolom, a traga se i za osobama za koje se opravdano sumnja da su umiješane u niz ubojstava u BiH i regiji.

Poručio je kako će policijske agencije u Bosnu i Hercegovinu kad-tad doći do svih identificiranih počinitelja kaznenih djela među kojima, kako je potvrdio, ima i policajaca.

"To im neće biti oprošteno", kazao je Lukač.