Zbog najavljenog poskupljenja goriva u cijeloj Francuskoj mnogi prosvjeduju na ulicama, ali najgore je u Parizu.

Tisuće ljudi okupilo se u francuskom glavnom gradu u prosvjedima koji traju već drugi tjedan.

Narod je bijesan zbog najavljenog poskupljenja goriva i poreza na gorivo za 1. siječnja 2019. godine. Vlada uvjerava građane kako su nove mjere nužne zbog zaštite okoliša.

Do sukoba u Parizu došlo je nakon što su prosvjednici, okupljeni u pokret 'Žuti prsluci', počeli bacati boce na policiju, a snage sigurnosti uzvratile su suzavcem i vodenim topovima.

Zasad još nema izvještaja o ozlijeđenima, a scene s ulica Pariza podsjećaju na rat. Oko 3000 policajaca napravilo je blokade po gradu i pokušavaju kontrolirati masu, ali to je sve teže s obzirom na eskalaciju sukoba.
 

U snimkama iz Pariza vidimo ostatke policijskih blokada na ulicama, dim među prosvjednicima, a na jednoj od snimci vidi se i kako specijalci odvlače jednog prosvjednika u 'maricu'.

Prosvjedi su počeli prošli tjedan, a u njima je sudjelovalo više od 283.000 ljudi, koji su blokirali prometnice diljem Francuske. Peticiju protiv povećanja poreza na gorivo, na internetu je potpisalo preko 800.000 ljudi. U prosvjedima prošle subote sedmero je bilo teško ozlijeđeno, a jedna žena je poginula.

'Žute prsluke' podržava 73 posto Francuza.