Velika Britanija je sankcionirala “političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine”.

Vlada Velike Britanije je u ponedjeljak objavila informaciju u vezi s prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.

Sankcionirali su Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju tamo.

Ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss izjavila je da “ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, navedeno je iz Vlade Velike Britanije.

(www.jabuka.tv)