Ovaj tjedan Velika Britanija će službeno zatražiti izlazak iz Europske unije aktiviranjem članka 50 Ugovora o EU-u, u Bruxellesu se sastaju ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, a u Europskom parlamentu će zasjedati nekoliko odbora.

U srijedu će britanska premijerka Theresa May službeno obavijestiti predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska o zahtjevu za izlazak iz EU-a, slijedom odluke britanskih birača na referendumu u lipnju prošle godine. May će Tusku poslati pismo u kojem ga obavještava o aktiviranju članka 50 u Ugovoru o EU-u, koji sadrži odredbu o izlasku zemalja članica iz EU-a. Velika Britanija je prva zemlja u povijesti EU-a koja se odlučila za izlazak. Premijerka May će o tome u srijedu dati izjavu u britanskom parlamentu u Londonu, piše Hina.

Aktiviranjem članka 50 počinje teći dvogodišnje razdoblje u kojem bi se pregovori trebali završiti, iako mnogi sumnjaju da je moguće u tako kratkom roku dovršiti toliko složeni posao, tim više što konkretni pregovori neće početi odmah nego tek prije ljeta. Rok za pregovore može se produljiti samo jednoglasnim pristankom Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada.

Europska unija prvo želi dovršiti pregovore o razvodu, dok bi Britanija više voljela da se paralelno razgovara o uvjetima izlaska i o budućim odnosima s EU-om. Britanska vlada se odlučila za tzv. "tvrdi Brexit", što znači napuštanje jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je summit 27 čelnika EU-a za 29. travnja na kojem bi se trebale donijeti smjernice za pregovore o Brexitu.

Pregovore uime EU-a vodit će Michel Barnier na temelju mandata koji će mu dati države članice. Uvjeti izlaska dogovaraju se između Britanije i 27 ostalih članica, a svaka od njih ima pravo veta.

Sporazum nakon potpisivanja treba proći proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima, što znači da bi mogao zapeti u nekom od parlamenata bilo na nacionalnoj ili regionalnoj razini, kao što je slučaj u Belgiji, gdje regije moraju odobriti međunarodne sporazume.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se sastaje Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. Prvi su na redu ministri unutarnjih poslova koji se sastaju u ponedjeljak, a na dnevnom redu su pitanja iz područja migracijske politike,

Ministri će razgovorati i o nekoliko zakonodavnih prijedloga, između ostaloga o reformi europskog sustava azila, prijedlogu o Europskom sustavu informiranja i odobravanja putovanja (ETIAS), te o sustavnoj kontroli ulazaka i izlazaka u i iz EU-a, uključujući i građane EU-a.

U utorak se sastaju ministri pravosuđa, koji će, među ostalim, razgovorati o više zakonodavinh prijedloga, poput onoga o promjeni direktive za borbu protiv pranja novca.

U Europskom parlamentu zasjedat će nekoliko odbora. U ponedjeljak će na Odboru za financijska i monetarna pitanja gostovati hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Na Odboru za građanske slobode gostovat će njemački i francuski ministri unutarnjih poslova Thomas de Maiziere i Matthias Fekl. Oni će s članovima Odbora razgovarati o mjerama za poboljšanje sigurnosne situacije u Europi.