Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića. Da Velika Britanija napušta EU objavile su neke od najvećih medijskih kuća - BBC, Sky News, ITV.

Po predviđanjiima nakon prebrojanih rezultata iz 339 od 382 izborne jednice, Brexit je dobio 52, a ostanak 48 posto glasova. Ovo je prvi put u povijesti da neka zemlja napušta Europsku uniju.

Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je da počinje "sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo" dok pristaše izlaska iz EU-a vode s 51,7 posto nakon prebrojavanja glasova u 200 od 382 središta u zemlji.

"Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom", izjavio je predsjednik UKIP-a pred pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

"Ako se predviđanja potvrde, bit će to pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi", dodao je Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od početka zalaže za Brexit.

"Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država", dodao je.

"Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti", zaključio je pred oduševljenim mnoštvom.