Taj 21-godišnji radnik u ugostiteljskom sektoru posljednjih godina radi na Čiovu – od travnja do kolovoza.

No, to je tek prvi dio njegovog ljeta, jer nakon Čiova, leti u Emirate, gdje će opet raditi od oktobra do aprila iduće godine, uključujući i Novu godinu.

– Već nekoliko godina nisam zime vidio – kaže Velid.

Zbog korone je gostiju kudikamo manje nego lani, nije se, veli, čestito ni umorio.

– Volim ja raditi, pogotovo ovdje, na Čiovu. Mnogo mi je lijepo, ljepše nego u Dubaiju, vjerujte mi! Čak se bolje i zaradi. Kad bih ovdje radio koliko tamo radim, hoću reći onako dug vremenski period, bilans bi sigurno bio jači – kaže Velid za „Slobodnu Dalmaciju“.

– Rodio sam se u Travniku, školovo u Bugojnu, a kad mi je otac umro, odselio sam se u Donji Vakuf. Tamo sam i radio po kafićima, stekao znanje i iskustvo.

Nikad prije nisam bio u Dalmaciji. A onda sam htio nešto više u životu da probam, svijeta da vidim. Zato sam surfao po oglasniku i našao ovaj oglas: Kafić, Čiovo, Dalmacija, stan i hrana, lijepa plaća. More! Reko sam sebi: Pa, ovo je san. I došao – kaže Velid.

No, sezona na Jadranskom moru je kratka, a zima duga. Tako se potrudio pronaći još nešto, i pronašao – italijanski restoran u sklopu centra u Dubaiju.

– Tamo radim s Italijanima, svi misle i za mene da sam Italijan, jer sam ovako crn. A meni smiješno, ja jedini Bosanac. Dobro je i u Dubaiju, ali ja bih više volio stalno ostati na Čiovu. Arapi su malo hladni, službeni, misle za sebe da su bogomdani. Ne ostavljaju svi bakšiš, ali onaj ko ostavi, da po sto dolara. A ovdje svi ostave koju kunu, zaokruže; lijepo je kad te ljudi poštuju barem na taj, simboličan način – smatra mladi konobar.

U planu mu je otvoriti i svoj “beach-bar” ili restorančić.