Veleposlanstvo SAD-a u BiH pozvala je sve strane na poštivanje današnje odluke Ustavnog suda BiH, ističući kako je nadležnost Suda jasno definirana u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je Sud ovlašten za rješavanje sporova između različitih razina vlasti.   

Uputili su molbu rukovodstvu Republike Srpske da se suzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda.

Naglašavaju kako bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa.

- Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i naprtku zemlje - navedeno je u priopćenju.  

Iz veleposlanstva ističu kako je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

- Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i napredak BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH. Sjedinjene Američke Države napominju kako su veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. kolovoza 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo odvajanja. Jasno su rekli kako neće tolerirati nikakvo kršenje Općeg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje odvajanja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava - priopćeno je.

prvi.tv