Hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj u ponedjeljak je "najoštrije osudilo" optužbe Mladeži Zelenih da je za masakr u Srebrenici osim Srbije odgovorna i Hrvatska.

"Osvrćući se na tweet Mladeži Zelenih povodom 27. obljetnice genocida u Srebrenici, u kojem je priopćeno da je Hrvatska odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, najoštrije osuđujemo ovakve revizionističke optužbe", objavilo je hrvatsko veleposlanstvo na Twitteru.

Mladež njemačke stranke Zeleni, koja je dio trostrane vladajuće koalicije, objavila je prošli tjedan tweet u kojem, pored Srbije, i Hrvatsku optužuje za genocid u Srebrenici, a ta objava još uvijek nije uklonjena ni nakon mnogobrojnih upozorenja u komentarima o falsificiranju povijesti.

"Danas prije 27 godina je u Srebrenici unutar nekoliko dana ubijeno preko 8000 ljudi. To je bio dio genocida nad Bošnjacima koji su počinili Srbija i Hrvatska“, kaže se u tweetu organizacije Mladeži Zelenih (Grüne Jugend) objavljenom prošli tjedan povodom obljetnice masakra u Srebrenici.

Veleposlanstvo kaže da su "takva izjednačavanja i neistine u potpunosti neprihvatljive i zahtijevaju ispriku za takve lažne vijesti".

Dana 11. srpnja obilježava se obljetnica najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom Ujedinjenih naroda 1995. ubili po procjeni više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.