Iz Njemačkog i Francuskog veleposlanstva u BiH pozdravili su sporazum Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o formiranju državne vlasti.

Suzdržani o...

Istovremeno bili su suzdržani u komentiranju dijela sporazuma koji se odnosi na NATO i Godišnji nacionalni program (ANP), prenosi Klix.

"Pozdravljamo dogovor predsjednika triju najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiranju vlasti na razini BiH. Ovaj dogovor predstavlja važan korak u pravcu okončanja kontinuiranog političkog zastoja koji traje više od 10 mjeseci, u pogledu provođenja neophodnih pravnih, ekonomskih i socijalnih reformi, unaprjeđenju borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i ubrzanju puta Bosne i Hercegovine u pravcu EU-integracija. Također, pozdravljamo opredjeljenje za unaprjeđenje odnosa sa NATO-om i očekujemo konsenzus o konkretnim koracima u tom pravcu", rekli su u Njemačkom veleposlanstvu.

Realizacija

Sve stranke bi, poručili su, trebale sada odlučno i aktivno raditi na realizaciji dogovora s ciljem da se osigura njegovo ispunjenje u roku od 30 dana.

U Francuskom veleposlanstvu smatraju da sporazum koji otvara put formiranju Vijeća ministara predstavlja pozitivan korak.

"Sada se nadamo da će ovaj sporazum imati konkretne posljedice u narednih 30 dana. Bosni i Hercegovini treba funkcionalna vlast koja će osigurati prosperitet njenom stanovništvu i nastaviti približavanje EU. Francuska će, sa svoje strane, raditi sa novim vlastima u korist ekonomskog i socijalnog razvoja Bosne i Hercegovine u okviru svoje strategije za Balkan koja predviđa i širenje aktivnosti francuske Agencije za razvoj AFD", kazali su.