S kolikom se besparicom bore bh. građani, najbolje pokazuje podatak kako kupuju i po 150 grama mesa! Prazni novčanici u kombinaciji s visokim cijenama utječu na to da nam, primjerice, teletina i janjetina u tanjurima češće služe kao začin, a ne kao glavno jelo.

S obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, građani u trgovinama uglavnom kupuju piletinu. Proizvodnja piletine u BiH prošle je godine zabilježila najvišu razinu u proteklih 10 godina, doznaje Blic.

Prošle godine je, naime, proizvedeno čak 59.000 tona pilećega mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu ranije. To znači da je u samo godini dana proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 posto.

Mjesecima ne jedu meso

U strukturi svježeg mesa već godinama dominantno mjesto zauzima proizvodnja mesa peradi, s udjelom od čak 60 posto.

– Mnogi umirovljenici imaju takve mirovine da si samo dva puta mjesečno mogu priuštiti neku čorbu od piletine, dok drugo meso samo mogu sanjati. Zato ne čudi što je proizvodnja piletine u porastu, dok je, općenito, potrošnja mesa zbog siromaštva sve manja – kažu iz udruga umirovljenika.

O standardu umirovljenika suvišno je i govoriti s obzirom na činjenicu da je ogroman broj te populacije već u ekstremnom siromaštvu. – Većina umirovljenika tjednima, pa čak i mjesecima meso i ne vidi. Preživljavamo od kruha, makarona, krumpira i malo mlijeka.

O voću, povrću i nekim drugim namirnicama odavno smo prestali i razmišljati – poručuju umirovljenici. Ništa bolje ne živi ni “vojska” od pola milijuna nezaposlenih, ali ni onih koji rade za minimalac.

Ranija istraživanja pokazala su kako stanovnik BiH u prosjeku godišnje pojede 28 kg mesa, za razliku od građana EU koji u svojoj prehrani godišnje potroše čak 91 kg.

U samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja u BiH smanjena je za više od 10 posto, pokazali su rezultati najnovije ankete o potrošnji kućanstava u BiH. Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane koji je u spomenutom razdoblju pao za čak 15,8 posto.

Tako je kućanstvo u BiH u 2011. za hranu i bezalkoholna pića u prosjeku mjesečno trošilo 493, a tijekom 2015. godine 415 KM. Mjesečna potrošnja mesa pala je za 33, mlijeka za 16, voća za 10 KM.

Piletinu kupuju na grame

U posljednje vrijeme sve više građana u trgovine dolazi tek po nekoliko najjeftinijih namirnica. – Kupe kruh, nekoliko jaja, krumpira i makarona, i to je to. Kad se odluče malo počastiti mesom, uglavnom je riječ o nekoliko stotina grama piletine.

Kupuju i po jedan odrezak ili komadić nekog drugog mesa jer nemaju novca za više.

Od suhomesnatih proizvoda kupuju one najjeftinije jer im kućni proračuni ne dopuštaju nešto drugo – kažu trgovci.