Vatikan i Kina pripremaju se obnoviti povijesni sporazum o imenovanju biskupa koji je blago otopio ledene odnose, a na veliko nezadovoljstvo SAD-a.

Papa Franjo naporno radi na popravljanju veza s komunističkom zemljom, a njegove namjere suprotne su naporima američkog predsjednika Donalda Trumpa da u svojoj kampanji za drugi mandat potakne temu vjerskih (ne)sloboda.

Predsjednikov državni tajnik Mike Pompeo krenuo je u ofanzivu prošlog tjedna u članku u američkom vjerskom časopisu First Things, kritizirajući "grozni" progon vjernika svih vjera u Kini.

Napisao je da su mnoge zemlje izrazile "odbojnost" zbog "ubrzanog kršenja ljudskih prava".

"Vatikan ugrožava svoj moralni autoritet, ako obnovi dogovor", dodao je na Twitteru.

Oko12 milijuna katolika u Kini desetljećima je podijeljeno između vladinog udruženja, čije svećenstvo bira ateistička Komunistička partija, i neslužbene crkve vjerne Vatikanu.

Ovi drugi prihvaćaju papinu vlast i zbog toga su često progonjeni, prenosi AFP.

Nakon godina pregovora 'brzinom puža', Vatikan je 22. rujna 2018. potpisao povijesni "privremeni" sporazum s Pekingom, čiji točan sadržaj nikada nije objavljen.

Ključna je novost međutim bila da i Peking i Vatikan imaju riječ pri imenovanju katoličkih biskupa.

I u povijesnom koraku početkom ove godine, kineski i vatikanski ministri vanjskih poslova prvi su se put u sedam desetljeća javno sastali na međunarodnom događaju.

Papa Franjo upravo je dao zeleno svjetlo za obnovu sporazuma, koji je još uvijek u "eksperimentalnom" načinu već dvije godine, rekao jeza AFP izvor blizak sporazumu.