Istraživanja su pokazala da čak 75 posto Amerikanaca pati od nedostatka tog minerala.

On je iznimno važan za mnoge vitalne procese, a njegov nedostatak manifestira se kao depresija, grčenje mišića, aritmija, probavne smetnje i drugo.

Ako patite od migrena, simptoma PMS-a, promjena raspoloženja, trzaja mišića ili nepravilnosti u radu srca, osnovni uzrok može biti nedostatak magnezija.

Ljudi koji piju alkohol, loše se hrane, imaju gastrointestinalne probleme ili nedostatak vitamina D, pod većim su rizikom od nedostatka magnezija, tvrdi liječnica Amy Shapiro.

Ako se osjećate umorno, osjećate grčeve u mišićima ili se ne možete opustiti, vrijeme je da promislite o pojačanom unosu magnezija. Dobra vijest je da je on svima dostupan, bilo kroz hranu ili kao dodatak prehrani. Može se apsorbirati i kroz kožu pa se danas nalazi na tržištu u obliku pahuljica koje se dodaju u kupku, a sastojak je i nekih krema.

Ženama dnevno treba 310 do 320 miligrama magnezija u danu, a taj broj raste ako ste trudni. Za muškarce je dnevni preporučeni unos magnezija do 400 miligrama. Hrana poput tamne čokolade, avokada, lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki, banana sadrži puno magnezija, piše Healthline.

Nedostatak magnezija moguće je otkriti vađenjem krvi pa je poželjno obratiti se liječniku ako ste zabrinuti.