U ovom trenutku, ideja privatnosti u digitalnom svijetu u najboljem slučaju čini se kao farsa. Kako učimo o našim uređajima, vidimo da nas sve više i više prate na različite načine, uključujući neke za koje nikad nismo ni pomislili.

Naš iPhonei tu nisu iznimka, nažalost. Čak i bez pomoći aplikacija poput Facebooka, oni rade dobar posao prateći nas sve više.

Ova informacija nije nešto zbog čega ćete odbaciti vaš telefon, ali svakako je nešto što morate znati. Evo kako pristupiti tajnoj karti koja vas prati gdje god idete i koraci kako je onemogućiti.

Ne postoje tajne koje može sakriti od iPhonea

Jeste li ser ikad pitali kako vaš iPhone automatski povlači upute kako ćete stići na posao kad uđete u auto ili upute kako se vratiti kući kad ste gotovi s poslom?

To nije samo dio lokacijskih usluga, već odvojene aplikacije koja se zove “Značajne lokacije (Significant Locations).

Evo kako joj možete pristupiti i ugasiti tu opciju:

1. Otvorite postavke

2. Kucnite na “Privatnost”

3. Odaberite “Lokacijske usluge”

4. Odaberite “Sistemske usluge”

5. Kliknite na “Značajne lokacije” (Significant Locations”


Nakon što unesete vašu lozinku ili otvorite vaš telefon s FaceID-u, vidjet ćete listu lokacije koje ste posjetili. Neke će vam se učiniti čudne, ali to je zato što lokacije nisu uvijek precizne.

Kad kliknete na mjesto, otvorit će se stranica s više detalja, uključujući mapu koja pokazuje gdje ste bili.

Možete to ugasiti

Možete urediti svaku lokaciju kako više ne bi bile spremljene u vašem telefonu. Kako biste to učinili, kliknite na grad na kojem ste bili i potom tipku “Edit” u gornjem desnom uglu.

To će kreirati crveni krug kraj lokacije na koji možete kliknuti i maknuti je.

Ako pak želite potpuno isključiti “Značajne lokacije, jednostavno morate odvrtiti na vrh stranice s popisom lokacija i kliknuti na zeleni gumbić u desnom vrhu stranice, piše Komando.