Lonac pun variva mnogima je jedna od dragih uspomena iz djetinjstva, a jela na žlicu redovito se jedu u većini obitelji i danas. Različita variva od povrća trebala bi se naći na jelovniku barem nekoliko dana u tjednu, a, srećom, izbora zaista ne nedostaje. Najpraktičnija su jela koja kuhamo u jednom loncu, poput kelja, graha, graška ili mahuna, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Zašto ovaj put ne biste pripremili varivo od slanutka, koje je zasitno, ukusno i zaista se jednostavno priprema! Ovaj recept za varivo od slanutka zaista je jednostavan, a priprema ne traje dugo!

SLANUTAK JE SUPERNAMIRNICA, A OD NJE SE RADE POPULARNI HUMMUS I FALAFEL

Slanutak je namirnica iz porodice mahunarki koja se uistinu može smatrati superhranom. Jede se od pamtivijeka u različitim krajevima svijeta, a glavni je sastojak popularnog namaza humus i veganskim okruglica koje nazivamo falafel. Izvorno potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a jako je popularno i u jelima na žlicu, poput ovog. Slanutak je pun vlakana, bogat je vitaminima i mineralima, a fantastičan je izvor proteina pa bi ga osobe koje je jedu meso trebale što češće konzumirati.

SUHI SLANUTAK NAMAČITE BAREM 12 SATI ILI KORISTITE ONAJ IZ KONZERVE

Ako kupujete suhi slanutak, vodite računa o tome da ga prije pripreme treba namakati barem 12 sati. Nakon toga ga skuhajte, zašto će vam trebati oko sat vremena. Što se dugo namakao, manje će mu trebati da se skuha. Najbolje je da nakon sat vremena provjerite vilicom je li omekšao, pa produžite kuhanje po potrebi. Naravno, cijeli ovaj proces možete izbjeći ako se odlučite za pripremu jela sa slanutkom iz konzerve. U tom slučaju, ocijedite ga i isperite i spreman je za pripremu!

RECEPT ZA VARIVO OD SLANUTKA BEZ PROBLEMA POSTAJE VEGANSKO JELO

U ovom receptu koristit ćemo slaninu, no možete varivo od slanutka skuhati i bez nje i tako dobiti veganski obrok. Ako odlučite slaninu zamijeniti kobasicom, dodajte ju 10 minuta prije kraja kuhanja. Za lonac variva za 4-5 osoba bit će vam potrebno:

    250 grama slanutka (već kuhanog ili onog iz konzerve)
    1 veća glavica luka
    2 mrkve
    1 manji komad korijena celera (jedna ploška)
    100 g mesnate slanine
    0,5 l vode ili temeljca
    1 dcl pasirane rajčice
    1 žličica crvene paprike
    1 žlica ulja
    lovorov list
    sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

- Očistite luk i narežite ga na kockice. Očistite mrkvu i celer, pa ih narežite na male komadiće ili ih naribajte.
- Slaninu narežite na trakice. U zagrijanom loncu ih prepržite da puste masnoću, pa ih uklonite sa strane.
- Na masnoću od slanine dodajte ulje, pa kad se i ono ugrijalo stavite luk da se dinsta. Nakon pet minuta dodajte mrkvu i celer.
- Pirjajte povrće na laganoj vatri desetak minuta uz miješanje. Vratite slaninu, pa podlijte temeljcem i dodajte pasiranu rajčicu.
- Začinite solju, paprom, crvenom paprikom, dodajte lovorov list, a ako volite pikantnija variva dodajte i ljutu papričicu.
- Nakon 20 minuta ubacite slanutak.
- Kuhajte još desetak minuta, provjerite začine i dodajte ako neki nedostaje.
- Ako volite gušća variva, izvadite dio slanutka i povrća pa ih izblendajte iz izgnječite vilicom. Nakon toga iz vratite u lonac i promiješajte.
- Poslužite toplo, a u svaki tanjur možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Dobar tek!

Izvor: Putni kofer