Zimi još traje sezona kiselog kupusa, namirnice koja je izuzetno zdrava i dobra za probavu. Može se jesti na salatu začinjen bučinim uljem, adinstan kupus, odnosno pirjan na luku, savršen je kao prilog. Kupus se slaže s tjesteninom, a jedno od omiljenih jela u dijelovima sjeverne Hrvatske su dobro poznate krpice sa zeljem. Slično jelo su i valjušci, a kuhaju se slično kao špecle. Prenosimo vam recept s portala StvarUkusa za ukusne valjuške s kiselim kupusom.

Sastojci

250 g brašna
1 žličica soli
4 velika jaja
60-80 ml mlijeka
2 žličice maslaca ili više za posluživanje
1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra ili po ukusu
2 žlice svježe nasjeckanog peršina ili drugog svježeg začinskog bilja

Recept za valjuške s kiselim kupusom

Zakuhajte vodu

Veliki lonac posoljene vode stavite na jaku vatru i zakuhajte. Smanjite vatru kako bi lagano krčkao.

Umutite

U manjoj zdjelici umutite 60 ml mlijeka s jajima.

Pomiješajte

U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno i sol i dobro promiješajte. Dodajte mlijeko i jaja i mutite drvenom kuhačom ili pjenjačom dok tijesto ne postane glatko i elastično. Imat će konzistenciju sličnu tijestu za palačinke. Kad podignete žlicu, ne smije curiti, treba polako kapati. Ako je pregusto dodajte malo mlijeka, a ako je prerijetko dodajte još brašna.

Ostavite da odstoji

Ostavite tijesto da odstoji 10 do 15 minuta.

Kuhajte

Stavite ribež s prorezima, iznad kipuće vode; dodajte malo tijesta za valjanje i utisnite ga kroz rupe u lagano kipuću vodu. Valjušci  se brzo kuhaju, pa ih je najbolje kuhati u dva ili više puta, ovisno o metodi koju koristite. Za kuhanje će trebati 1 do 3 minute, ovisno o veličini. Valjušci će isplivati ​​na vrh kada budu gotovi. Izvadite ih i prelijte žličicom ili dvije maslaca. Ponovite s preostalim tijestom.

Pomiješajte s kupusom

Poslužite pomiješano s naribanim kiselim kupusom.