Pred nama su dani u kojima bi opet mogli pasti temperaturni rekordi. No meteorolozi najavljuju i jaku promjenu vremena, pa čak i snijeg u dijelovima Dalmacije.

Zoran Vakula sinoć je objavio kako će u nastavku ovoga tjedna, osim što će biti iznadprosječno toplo, biti i prilično vjetrovito, i to zbog juga, na kopnu jugozapadnjaka, koji će od danas poslijepodne do petka, mjestimice još i u subotu često biti jaki, gdjekad i olujni.

"Do kraja tjedna bit će još toplije, ponajviše u još pretežno sunčani četvrtak, kada će se poslijepodnevna temperatura ponegdje približiti rekordnim vrijednostima za ovaj mjesec. Pritom malo gdje može 'pasti' dosadašnji apsolutni rekord za cijeli ožujak, ali je znatno vjerojatnije da će se u nekim mjestima izmjeriti do sada najviša temperatura zraka tako rano u godini. Od petka će ipak biti malo manje toplo nego u četvrtak, ali i dalje prilično vjetrovito, većinom uz jugozapadnjak, često i jak, gdjegod vjerojatno i s olujnim udarima. U većini će unutrašnjosti biti povremene mjestimične kiše, u petak ponegdje vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost mjestimičnog nevremena s tučom.

I na Jadranu od petka promjenljivo i nestabilno, a malo kiše na sjevernom dijelu može pasti i u četvrtak, uglavnom na riječkome području. Puhat će umjereno i jako jugo, gdjekad i olujno, posebice u četvrtak, na jugu i u petak, pri čemu će biti većinom još toplije nego u utorak i srijedu, uz mali dnevni hod temperature, te već ujutro uz vrijednosti oko prosječnih poslijepodnevnih za ovo doba godine, ponegdje čak i više, pa su moguće i neke nikad toplije noći i jutra u ovom dijelu godine, osobito u četvrtak i petak", prognozira Vakula za HRT.

 Narančasti alarm

Meteoalarm je zbog olujnog i jakog juga diljem obale za četvrtak izdao narančasto upozorenje, dok je u ostatku Hrvatske, osim u Slavoniji, na snazi žuto upozorenje zbog jakog jugozapadnog vjetra.

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", upozorava Meteoalarm.

Novi tjedan - drastično zahlađenje, moguć i snijeg

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u ponedjeljak u cijelu zemlju stiže jaka promjena vremena s kišom i osjetnim padom temperatura. Najviše dnevne temperature diljem zemlje bi mogle biti i do 15 Celzijevih stupnjeva niže od trenutnih, a u gorju se očekuje i snijeg. Ipak, ova promjena ne bi trebala dugo trajati pa se već u utorak očekuje stabilizacija vremena.

Meteorolozi najavljuju snijeg i u dijelovima Dalmacije.

"Sa zapada će nam stići novi poremećaj koji donosi jače naoblačenje, povremeno uz kišu. U početku ponedjeljka će još biti toplo uz južinu, ali se u drugom dijelu dana očekuje postupno okretanje vjetra na buru i tramontanu, što će biti prva marčana bura. Donijet će pad temperature zraka, kiša će u planinama prijeći u snijeg, a snijeg je moguć i u nekim područjima Zagore. Popodne bi moglo biti 15-ak stupnjeva hladnije u odnosu na nedjelju", piše Dalmacija Danas.

Sljedeći tjedan će općenito biti hladniji i promjenjiviji od aktualnog.