Ovi trikovi će običnu kavu pretvoriti u magični napitak za bolje zdravlje.

Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. I mnogi znanstvenici tvrde da je i jedno od najzdravijih. Za neke ljude to je najveći izvor antioksidansa u prehrani, koji višestruko nadmašuje voće i povrće, prenosi Body.ba.

Evo nekoliko savjeta da vaša kava postane još zdravija:

1. Izbjegavajte kofein nakon 14 sati

Kava je jedan od najbogatijih prirodnih izvora kofeina u prirodi. Kofein je stimulans, što je jedan od glavnih razloga zašto je kafa toliko popularna. Daje vam energiju i pomaže vam da ostanete budni kad osjetite umor.

Ali ako pijete kavu nakon 14 sati, to vam može ometati san. Loš san povezan je sa svim vrstama zdravstvenih problema. Nisu svi jednako osjetljivi na kofein, tako da netko može sasvim normalno zaspati ako popije kavu i nakon dva sata, ali lječnici savjetuju osobama koje su osjetljive na kofein da izbjegavaju konzumaciju nakon dva sata.

2. Ne šećerite kavu

Iako je kava sama po sebi zdrava, lako je možete pretvoriti u nešto štetno. Za to je najbolji način da u nju stavite gomilu šećera. Prerađeni šećer je vjerojatno jedan od najgorih sastojaka u modernoj prehrani. Šećer je uglavnom zbog velike količine fruktoze povezan sa svim vrstama ozbiljnih bolesti poput pretilosti i dijabetesa.

Ako ne možete piti nezaslađenu kavu, onda koristite prirodni zaslađivač poput stevije.

3. Odaberite kvalitetnu kavu, po mogućnosti organsku

Kvaliteta kave može varirati ovisno o načinu prerade i načinu uzgoja. Zrna kave obično su prskana sintetičkim pesticidima i drugim kemikalijama koje nikada nisu bile namijenjene ljudskoj prehrani.

Međutim, zdravstveni učinci pesticida u hrani su kontroverzni. Postoje ograničeni dokazi o štetnosti pesticida ako se u ishrani pronađu u velikim količinama. Ipak, ako ste zabrinuti zbog sadržaja pesticida u kavi, razmislite o kupovini organskih zrna kafe. Oni bi trebali sadržavati puno niže količine sintetičkih pesticida.

4. Nemojte piti previše kave

Iako je umjeren unos kave zdrav, prevelika konzumacija može smanjiti ukupne zdravstvene koristi koje nam kava nudi. Prekomjerni unos kofeina može imati različite štetne nuspojave, iako osjetljivost ljudi varira. Znanstvenici sugeriraju da su dvije šalice kave sasvim dovoljne na dnevnoj bazi.

Kod konzumiranja kave najvažnije je izbalansirati koristi i rizike. Slušajte svoje tijelo i ne konzumirajte više nego što možete podnijeti.

5. Dodajte malo cimeta u kavu

Okus cimeta se odlično uklapa s okusom kave. Studije pokazuju da cimet kod dijabetičara može smanjiti razinu glukoze, kolesterola i triglicerida. Ako vam treba neki okus u kavi, pokušajte dodati cimet. Iznenadit ćete se kada osjetite tu izvanrednu kombinaciju okusa.

Pazite da ne pretjerate sa cimetom, jer pretjerana količina cimeta ima negativne učinke na vaše zdravlje.

6. Izbjegavajte masne i umjetne kreme koje se dodaju kavi

Komercijalni kremasti proizvodi sa niskom masnoćom i umjetnim kremama obično su visoko prerađeni i mogu sadržavati sastojke koji nisu sigurni za vaše zdravlje.
Uglavnom, prirodni sastojci su svakako bolji izbor. Umjesto nemasnog vrhnja razmislite o dodavanju punomasnog mlijeka u kavu.

Studije pokazuju da mliječni proizvodi sadrže neke važne hranjive tvari. Na primjer, mlijeko je izvrstan izvor kalcija i može umanjiti rizik od osteoporoze i lomova kostiju.

7. Dodajte malo kakaa u kavu

Kakao je ispunjen antioksidansima i povezan je sa svim vrstama zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti. U kavu dodajte jednu žličicu kakaa, ne samo zbog boljeg okusa kave, već i zbog zdravstvenih koristi koje nudi kakao.

(www.jabuka.tv)