Mjesec je pri kraju, a jednako tako i novac na tvom računu? To je poznato vjerojatno svakoj od nas. Život je skup i novca nikad dovoljno. Međutim, štedjeti nije sasvim jednostavno. Ne može si svatko priuštiti svaki mjesec staviti veću svotu novaca na stranu. Usprkos tome, s ovih pet malih promjena u svakodnevnom životu možeš uštedjeti nešto novaca. 

Štedjeti na početku mjeseca 

Obično se nadamo da će nam na kraju mjeseca ostati nešto novaca na računu koje možemo uštedjeti, prebaciti na odvojeni račun, strapati pod madrac, što već. Dakle, plan je štedjeti ono što nam ostane, a tijekom mjeseca imati dovoljno novaca za režije, gorivo, namirnice i druge važne stvari. Međutim, s cijelom svotom na računu, u napasti smo potošiti novac na nešto što nam i nije baš nužno. 

Promijeni stoga taktiku: bolje odmah na početku, kad stigne plaća, staviti na stranu novac koji želiš uštedjeti. Naravno, samo toliko da ne opterećuješ previše budžet, odnosno da možeš pokriti sve važne troškove i da ti ostane nešto malo za sebe. I mala svota koju staviš na stranu može vremenom napraviti veliku razliku. 

Kupuj namirnice koje doista konzumiraš 

Velika kupovina je praktična i može (osobito kod većih obitelji) pomoći da imaš budžet pod kontrolom. Međutim, ako živiš solo ili u dvoje, radije idi češće kupovati i onda kupuj doista ono što ćeš u skorije vrijeme i konzumirati. To će smanjiti bespotrebnu kupovinu te ćeš vremenom početi kupovati isključivo ono što ti je potrebno. Naravno, pretjerane kupnje nisu pošteđene ni velike obitelji. 

Pokušaj na ovaj način provjeriti kupuješ li nepotrebne namirnice: kad si gotova s kupnjom, ali prije odlaska na blagajnu, pogledaj što je sve u kolicima. Sigurno ćeš naći potosta artikala koji ti zapravo ne trebaju: bomboni, keksi, sladoled, još jedna zdjela za salatu, sedam vrsta povrća (pohvalno, ali vjerojatno će ti nešto od toga propasti prije nego što ga stignete pojesti), sokovi... 

Sama kuhaj 

Ako netko mora svaki dan ići u ured, školu ili na fakultet, često nema vremena kuhati si jelo ili ga svježe spraviti. Dakle, često se dogodi da naručiš neku hranu ili jedeš u pekari, restoranu. Koliko god malo platila taj ručak ili pecivo, daleko je skuplje nego da si kupila namirnice i sama pripremilla obrok. Tu rutinu možeš lako prekinuti tako da spraviš ručak dan ranije. Takozvani „meal-prep“ nije fenomen isključivo u fitness načinu života, nego je idealna alternativa za kupovnu gotovu hranu – i način na koji možeš uštedjeti dosta novca. 

Napravi si pregled troškova 

Ako se nešto ne vidi, onda to niti ne postoji, zar ne? Pogrešno! Ako ne gledaš svoj račun, to ne znači da se ne smanjuje zbog raznih troškova. A svaki odlazak na bankomat je rasprava sa samom sobom o tome koliki je minus i trebaš li ili hoćeš li ići u minus. Puno je bolje na početku mjeseca napraviti pregled računa, ispisati sve troškove te izvaditi svotu novaca koja ti je doista potrebna. Dokumentiraj sve troškove u Excel-tablici (ili olovkom u notesu) i tako ćeš vidjeti koliko ti treba novaca za sljedeći mjesec. Osim toga, tako ćeš bolje upoznati svoje navike trošenja i moći ćeš lakše pronaći nešto što možeš prekrižiti. 

Razmisli što ti doista treba 

Nova haljina u izlogu izgleda doista sjajno? Novi Playstation je napokon na tržištu? Ponekad se sreća smije kupovati. Međutim, neke stvari nam doista nisu potrebne. Kako bi otkrila treba li ti nešto doista, nikada nemoj ići kupovati bez cilja. Vrijeme je za nove hlače? Napiši to na popis za kupovinu i drži se striktno popisa. Međutim, ponekad ima nekih stvari koje nam nisu baš nužne, ali nas jednostavno usrećuju. Dakle, ako ti nikako ne ide iz glave ta slatka haljina, pričekaj nekoliko dana. Ako ti je i tada još fenomenalna, možeš si slobodno ponekad priuštiti takvo što. Vrlo često za vrijeme promišljanja shvatiš da ti nešto ne treba. To je sjajan način za sprječavanje impulzivne kupovine.