Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu je osam puta veći od izvoza. Istovremeno, poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji je na izdisaju. Stoke više nema, a nema je ni tko hraniti. Kad nema mesa, nema ni mlijeka, a kad uvozimo, plaćamo skuplje. Je li građanima meso na stolu luksuz?

Drastičan pad domaće proizvodnje i osam puta veći uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu od izvoza rezultirao je vrtoglavim rastom cijena, između ostalog i zbog poskupljenja energenata u Europi. Građani kažu da im je meso postalo luksuz.

Proizvođači i prodavači mesa na tržnici su, s obzirom na poskupljenja, zadovoljni prodajom.

"Isto se prodaje, isto se kupuje. Ništa se nije smanjilo, jer je ovo domaća proizvodnja", kaže proizvođač pilećeg mesa Dražana Čejić.

"Kupuju koliko kome treba. Ne prevelike količine, ali kupuju", dodaje mesar Boris Maksimović.
 


Poljoprivrednici u Bijeljini smanjili su uzgoj stoke za 70 posto. Kažu da ni poticaji ne mogu pokriti enormno skupu stočnu hranu.

"Jako je nezahvalno imati bilo kakvu stoku, jer treba hrana. Svinje, tov prve klase, 4 do 4,5 marke. Ljudi misle da je to nešto, a nije ništa jer je cijena hrane nenormalna", objašnjava farmer Đorđe iz Bijeljina.Vakčić.

Proizvodnja mesa smanjena je za 80 posto. U entitetskim udruženjima poljoprivrednih proizvođača apeliraju na nadležne da što prije zaštite domaću proizvodnju, koja je u padu i dodatno ugrožena sušom.

“Za sljedeću godinu tražit ćemo da se izdvoji minimalno 200 milijuna iz proračuna plus ostatak na državnoj razini, da se formira Ministarstvo poljoprivrede BiH, da se uvedu mjere na granici, da se zaštite domaći proizvodnje“, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

"Selo je sada prazno. Ima samo sedam proizvođača mlijeka do 40 godina. Imamo devastiranu proizvodnju u govedarstvu i svinjogojstvu", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH upozoravaju na moguću nestašicu mesa, što je crveni alarm za spašavanje domaće proizvodnje. Za početak, kažu, udvostručite poticaje.

"Neminovno je da se 65 posto uvozi, ako želimo zadovoljiti potrebe za mesom. Vrlo lako možemo doći u poziciju da Europa zatvori svoje tržište za domaće potrebe, jer smanjuje proizvodnju, tako da nema izvoza i imamo realnu nestašicu", smatra član Upravnog odbora Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Domaći proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi mnogo zdraviji od uvoznih. Cjenovno nisu konkurentni, ali kažu da bi se laboratorijskim analizama sigurno utvrdilo da je uvozno meso lošije kvalitete od domaćeg.